Reteaua Corect

Salariul mediu net a scăzut uşor în august, faţă de iulie

Scris de newsreporter in 08 octombrie 2019 la 10:55, in Business. 294 vizualizari Intra in discutie Taguriaugust, ins, salariu mediu net, scazut shortlinkhttp://crct.ro/nv62

Salariul mediu net a scăzut uşor în august, faţă de iulie, la 3044 lei, dar este cu 14% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, scrie Ziarul Financiar.

Salariul mediu net a fost în august de 3044 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 75 lei (-2,4%), dar în creştere cu 14,1% faţă de perioada similară din 2018, arată datele INS.

Cele mai mari salarii sunt în continuare în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu o medie lunară de 6764 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte,de doar 1754 lei.

Salariul mediu brut a fost de 4981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019.

Indicele câştigului salarial real  a fost 109,8% pentru luna august 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Faţă de luna iulie, indicele a fost 97,5%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 210,4%, cu 5,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2019.

Potrivit datelor INS, în luna august, în majoritatea activităţilor, salariul mediu net a fost mai mic decât în iulie ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în extracţia cărbunelui, cu un minus de 14,7%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 10% şi în   intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cu 5-9%.

În paralel, salariul mediu a crescut în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 7,2%, precum şi în transporturi pe apă, cu un plus de 2-5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net ca urmare a acordării în lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale, astfel: învăţământ (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-3,1%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-2,0%).

 
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.