Reteaua Corect

Salariul mediu net a scăzut în august față de iulie

Scris de newsreporter in 09 octombrie 2017 la 09:53, in Business. 393 vizualizari Intra in discutie Taguri27 de lei, august, ins, iulie, salariu mediu net, scazut shortlinkhttp://crct.ro/nrE2

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2364 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 27 lei, au transmis luni reprezentantii Institutului National de Statistica, potrivit HotNews.

Cele mai mari salarii raman cele platite in zona de IT&C, iar cele mai mici lefuri le iau cei care lucreaza in turism si restaurante. Una dintre explicatiile scaderilor salariale sta in "angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice", potrivit afirmatiilor din comunicatul INS. 

Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%.

In luna august 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna iulie 2017.  "Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice", mai arata specialistii Statisticii.

Cele mai semnificative scaderi 
ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 8,7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, respectiv cu 7,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
  • intre 5,0% si 6,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
  • intre 3,5% si 5,0% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, alte activitati industriale n.c.a., alte activitati extractive, fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 19,2% in extractia carbunelui superior si inferior;
  • intre 4,0% si 8,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, fabricarea bauturilor;
  • intre 2,0% si 3,5% in telecomunicatii, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi pe apa, activitati de editare.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,6%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in administratia publica (+0,7%) comparativ cu luna precedenta.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.