Reteaua Corect
Val Valcu

Salariile primarilor trebuie crescute. Dacă vrem PNRR

Scris de Val Valcu in 29 septembrie 2022 la 11:27, in Business. 370 vizualizari Intra in discutie Taguripnrr, primari, salarii shortlinkhttp://crct.ro/nAeI

Când instinctul rupe rațiunea pe genunchi, cum se întâmplă în era Facebook, are sens să vii cu argumente în discuția despre salariile primarilor? De fapt, ale funcționarilor din administrația publică, în general...

Salariile nu trebuie să fie mărite, aici pot fi de acord cu populiștii, veniturile însă ar trebui crescute cât de mult. Cu o condiție: bugetul ”companiei” să rămână la fel. Cu alte cuvinte, primiți salarii mai mari, dacă aveți mai puțini oameni în schemă. Marele avantaj nu ar fi doar creșterea directă a productivității, ci și ușurarea poverii pentru mediul privat și pentru cetățeni, care trebuie să mute munții de hârtie, pe banii și timpul lor, ca să justifice dimensiunea aparatului birocratic. Ca să nu mai vorbim de numărul primăriilor și al județelor în sine, că ne întoarcem la reforma administrativă, pe care nu o vrea cu adevărat nimeni.

În privat, de la contabilitate la arhitectură sau industrie, automatizarea a redus de zeci de ori numărul angajaților ce realizează o unitate de produs. Paradoxal, la stat tot crește numărul funcționarilor, de când a fost inventat PC-ul.

Iar dacă ne referim la venituri, aici putem chiar măsura productivitatea funcționarului, dacă ar fi plătit în funcție de proiectele realizate, de fondurile europene atrase, de performanță, în general.

Ca să rămânem la metafora banilor, avem două fețe ale monedei. Pe de o parte, veniturile ar trebui legate de digitalizare. Computerul nu cere spor de antenă și de confidențialitate, dar face treaba a zece oameni, deci ai avea de unde crește salariile, fără să crești cheltuielile publice. Pe de alta, armata birocraților va bloca procesul digitalizării cu forța sutelor de mii de inutili din instituțiile publice. În cel mai bun caz se va face digitalizare degeaba, pe sistemul documentele online se depun fizic la funcționarul de la ghișeul doi. Asta ca să nu pierdem banii din PNRR. Toți banii din PNRR, că nu importă în ce domeniu dai greș, taxarea e la comun.

 

Așa cum a fost aruncat până acum banul, va cădea cap sau pajură? Pierdem sau nu și acest pariu?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.