Reteaua Corect

Rusia reînvie „shop-urile” sovietice. Deschide magazine cu bunuri de import și plata în valută

Scris de newsreporter in 04 august 2022 la 09:45, in Business. 285 vizualizari Intra in discutie Taguridiplomati straini, magazine, rusia, valuta shortlinkhttp://crct.ro/nzXO

Rusia va deschide magazine fără taxe vamale, cu bunuri importate din Occident, pe care să le vândă diplomaților străini pe valută străină, relatează The Guardian. Seamănă cu magazinele sovietice cunscute ca „beriozka” (similare cu „shop-urile” din România comunistă) care simbolizau privilegiul oficial în perioada URSS, scrie Digi24.

Magazinele, care s-ar putea deschide în această toamnă, vor vinde mărfuri de import care ar putea fi greu de găsit în magazinele rusești obișnuite, deoarece brandurile străine părăsesc țara din cauza războiului din Ucraina.

Dar pentru a face cumpărături din aceste magazineclienții trebuie să arate un un document oficial care să ateste că sunt diplomați străini, angajați ai unei organizații internaționale sau membri ai familiilor acestora. Plăți le vor fi făcute în dolari și euro, la fel cum magazinele beriozka erau un magnet pentru valută străină.

„Este de-a dreptul URSS!” a scris Serghei Smirnov, redactorul-șef al publicației ruse Mediazona, care a relatat despre viitoarele magazine, anunțate în jurnalul parlamentar oficial al Rusiei.

Produsele occidentale au devenit deja mai greu de găsit în multe magazine din Rusia. Cumpărătorii au stat la coadă în magazinele deținute de mărci importante precum H&M, care și-a scos stocurile la reduceri pentru că se va retrage din Rusia.

Magazinele duty-free vor fi deținute de o companie creată de ministerul rus de Externe și de o altă entitate aleasă în cadrul unui concurs. Magazinele vor vinde alcool, produse din tutun, bijuterii, cosmetice, parfumuri și dulciuri, precum și smartphone-uri și ceasuri, a informat Mediazona.

Nu este încă clar dacă bunurile electronice vor include produse precum iPhone-urile, care nu mai sunt importate direct în Rusia.

Ministerul de Externe a luat în considerare deschiderea unui magazin duty-free pentru diplomații străini încă din 2015, după ce Rusia a interzis multe importuri de alimente europene, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse după anexarea Crimeei.

Într-o scrisoare din 2014, obținută de site-ul de știri rus Gazeta.ru, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că magazinele vor contribui la reducerea „pierderilor și întârzierilor financiare” asociate cu livrarea de mărfuri către misiunile diplomatice străine din Rusia, a potrivit Radio Europa Liberă.

Digi24

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.