Reteaua Corect

Rusia impune embargou la fructele și legumele moldovenești

Scris de newsreporter in 04 decembrie 2023 la 10:34, in Business. 282 vizualizari Intra in discutie Taguriembargou, fructe, legume, moldovenești, Republica Moldova, rusia shortlinkhttp://crct.ro/nCig

Federația Rusă instituie începând cu data de 4 decembrie embargou la importul fructelor și legumele din Republica Moldova. După anunțul Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a calificat decizia ca fiind nefondată și care va lovi în producătorii moldoveni. Potrivit ANSA, embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova, transmite IPN, potrivit Știripesurse.

„Fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, în acest an dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene. În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real”, se arată într-un comunicat de presă ANSA.

Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare – Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis etc, interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice. „Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume”, se mai spune în comunicat.

ANSA precizează că pe parcursul anului 2023, cu excepția ultimelor 2 luni, nu a primit vreo notificare despre probleme în raport cu produsele moldovenești. Și doar în ultimele 2 luni au parvenit opt notificări din partea autorităților rusești, dintre care 3 doar perioada 24-29 noiembrie. ANSA precizează că a răspuns la toate, iar ultimele 3 sunt în examinare și în cel mai scurt timp vor fi transmise răspunsuri oficiale. „Cu părere de rău, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor constată că Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse utilizează pârghii care contravin principiilor sanitare și fitosanitare, scopul acestora fiind altul decât protecția consumatorilor și a ramurii agricole din Federația Rusă”, mai menționează instituția.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.