Reteaua Corect
Radu Toma

Romania, criza si dezvoltarea regionala (II)

Scris de Radu Toma in 24 iulie 2011 la 13:20, in Business. 110 vizualizari 1 comentariu Taguricriza, dezvoltare regionala, românia shortlinkhttp://crct.ro/ng9x

In Polonia, uliii rusofobiei s-au risipit. Cuvantul de ordine actual este cooperarea pragmatica. Spre satisfactia mai marilor din UE, Germania si Franta, raporturile polono – ruse au cunoscut o ascendenta constanta, de la acordul bilateral de prietenie si cooperare din 1992 si pana astazi, cand se vorbeste de un parteneriat strategic in domeniul energiei. De transformarea Poloniei in principala tara de tranzit a gazelor naturale rusesti catre UE. Relatiile comerciale bilaterale au crescut spectaculos in anii crizei, cu 40% in 2010 fata de 2009. Guvernele promoveaza si finanteaza schimburi cultural – turistice intense pentru tineret.

De mai multi ani, Forumul de dialog civic polono – rus organizeaza programe de cooperare regionala, in regiunile Gdansk, Lublin, Cracovia si, respectiv, Sankt Petersburg, Smolensk, Tver si Moscova. Divergentele politice dintre parti au redevenit negociabile, dupa ce presedintele Obama a renuntat la mai vechiul plan Bush, de instalarea rachetelor interceptoare americane in Polonia, si dupa incheierea revolutiei portocalii din Ucraina, in ianuarie 2010. Polonia se numara printre primii 10 parteneri economici ai Rusiei, ambasadorul rus la Varsovia afirma, foarte recent, ca investitiile directe reciproce vor creste mult in urmatorii ani, si crede ca „limita lor va fi cerul”.

Imediat dupa 1990, Cehia a ramas „capul de pod” al industriei metalurgice rusesti catre UE (Celiabinsk Pipe si UGMK, din Urali), inca din perioada CAER-ului companiile rusesti detin parti importante din otelariile cehe, si fabrica de echipamente industriale Skoda. Farmatec Cehia construieste ferme agricole – model de mare productivitate in toata Rusia. Rusii ofera consultanta tehnica, echipamente si intretinere pentru uzinele nucleare de la Dukovany si Temelin, camerele de comert centrale si regionale din cele doua tari (170) schimba non-stop informatii pe o retea proprie. In 2010, in plina criza, in timp ce exporturile cehe in UE au stagnat, cele catre Rusia au crescut mult peste nivelul de dinainte de 2008, la fel cele rusesti in Cehia. Relatiile economice ceho – ruse „duduie cu motoarele incinse, ca pe vremea CAER-ului”, spunea, recent, ambasadorul Rusiei la Praga.

In Slovacia, comunismul a fost detestat la fel ca peste tot in Est, dar fobia rusa nu a fost un fenomen prevalent nici inainte, si nici dupa prabusirea lui. Din 1990, Rusia a ramas un partener economic major, si-a platit corect in 2005 datoria externa catre Bratislava, de 1,6 miliarde dolari. Dupa aderarea la UE, mica tara central – europeana a fost o punte importanta intre Est si Vest, clasificata, la nivel european, in grupul „prietenilor pragmatici” ai Moscovei. Relatiile economice s-au extins mult in 2004-2006, iar in 2008 exporturile slovace in Rusia au crescut cu 84% fata de anul precedent, mentin o dinamica ascendenta si in acesti ani, de criza. Inceputa inca de pe vremea CAER-ului, o buna cooperare au dezvoltat cele doua tari pe terte piete, in Asia si statele arabe.

De doua decenii, Ungaria are relatii diplomatice si economice excelente cu Rusia. MOL si Gazprom construiesc in Ungaria rezervoare uriase de gaze naturale, pentru aprovizionarea UE. Banca de Dezvoltare a Ungariei, de stat,  finanteaza proiectul rusesc South Stream, pentru transportul gazelor catre Vest. Rusii participa la extinderea metroului budapestan si a uzinei nucleare de la Paks, ungurii la proiectul J.O. de iarna 2014, de la Soci, in Crimeea. 33 de producatori maghiari de carne de porc primesc facilitati de export in Rusia, Belarus si Kazahstan. In 2009, dupa Germania, Rusia a devenit al doilea partener comercial european al Ungariei, iar in 2010, cu o populatie de doua ori mai mica decat a Romaniei, exporturile Ungariei in Rusia au fost de peste doua ori mai mari, ca cele romanesti.

Membra a UE odata cu Romania, de la 1 ianuarie 2007, dar spre deosebire de ea, Bulgaria nu a clintit un fir de par din vechea sa relatie economica cu toti ex-sovieticii. In prezent, trage beneficiile din doua lumi, se bucura de know-how-ul, asistenta si protectia Germaniei, dar si de bunavointa activa a Rusiei. Ceea ce o ajuta mult, in anii crizei. In 2010 comertul ei cu Rusia a crescut cu peste 50% (!), fata de 2009, energia si turismul – probabil 500.000 de turisti rusi vor fi anul acesta pe litoralul bulgaresc –  detin partea leului in cooperarea economica bilaterala. Contactele si vizitele la cel mai inalt nivel sunt obsnuite, Parvanov a facut noua drumuri oficiale la Moscova, partile se concentreaza, indeosebi, asupra cooperarii economice. Proiecte strategice comune privesc construirea celei de a doua centrale nucleare la Belene, conductele de gaze naturale South Stream si Burgas – Alexandropolis, in Grecia. Bulgarii sunt curtati de superputeri pana si in spatiul cosmic. In 2011 se discuta de prezenta celui de al treilea cosmonaut bulgar la o misiune ruseasca, NASA a facut aceeasi oferta, pe o naveta americana...

Astazi, tarile central si est-europene sunt surorile mai sarace ale Vestului Europei. Dispun, insa, de o „zestre” regionala de invidiat: piata gigantica, resursele complementare si oportunitatile de la doi pasi, Rusia si alti ex-sovietici. Daca vor sti sa o foloseasca – si este limpede ca aproape toti stiu – atunci crizele si recesiunile vor fi depasite. La fel disparitatile, de tot felul. Dupa fosta “Cortina de fier”, care a despartit Europa aproape o jumatate de secol, va cadea si a doua, “Cortina de bani”. Inca ridicata, catre mijlocul Uniunii Europene, in fata a 100 de milioane de cetateni comunitari.

 

VA URMA

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.