Reteaua Corect
Radu Toma

Romania, criza si dezvoltarea regionala (I)

Scris de Radu Toma in 23 iulie 2011 la 14:02, in Business. 143 vizualizari Intra in discutie Taguricriza, dezvoltare regionala, românia shortlinkhttp://crct.ro/ng9t

Virtutile regionalizarii economice sunt pretuite, pretutindeni. In America de Nord, Canada, SUA si Mexic au semnat in 1992 acordul NAFTA, de creare a unui spatiu economic integrat. O organizatie continentala de 25 de state latino-americane (SELA, 1976) si alte trei subcontinentale (CARICOM, grupul ANDIN si MERCOSUR) functioneaza in America de Sud. Trei comunitati economice impart continentul Africii, in vest (CESAV), zona centrala (CESAC) si sud (SADC). O mai veche asociere regionala din Asia de Sud–Est este ASEAN, din 1967, statele subcontinentului indian sunt grupate in Asociatia Sud-Asiatica pentru Cooperare Regionala (SAARC).

Lumea araba este si ea subregionalizata economic, proeminente sunt Consiliul de cooperare din Golf, creat in 1981 si Uniunea Maghrebului, in 1989. Proximitatea geografica si, nu in ultimul rand, experienta si aspiratiile comune, fac din cooperarea regionala un vehicul de teren redutabil, pe drumul accidentat al crizei mondiale.

In Europa Occidentala, impreuna cu „Planul Marshall”, pus la dispozitia europenilor in 1947 de un mare presedinte al Americii, Truman, cooperarea regionala a fost unul din cele doua motoare ale refacerii postbelice. Lectie solida pentru mai tarziu, insasi istoria Uniunii Europene a inceput in 1951 cu un proiect regional: „Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului” a „celor 6”, Franta, Germania Federala, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg. Alta lectie a venit in anii ’70, in plina criza mondiala.

La sfarsitul lui 1974 a fost creat un fond anti-criza, de sustinere regionala pentru cele mai afectate state din Piata Comuna, Italia si Irlanda. Apoi, de fonduri de dezvoltare consistente au beneficiat noile membre Grecia (1981), Portugalia si Spania (1986). Efectele lor pozitive, in ani de grea recesiune economica, s-au vazut vreme de 20 de ani,  pana la declansarea crizei financiare actuale. La aproape patru decenii de la reusita comunitara din anii ’70–‘80, in exact aceleasi conditii de regres al productiei, serviciilor, comertului si creditului, de stagnare si, in curand, de inflatie (stagflatie), astazi guvernantii Romaniei rateaza o noua mare lectie si oportunitatile oferite de Uniune.  Arata publicului nano–dimensiunea exacta a asumarii actului politic, competentei si interesului lor pentru cei guvernati, atunci cand dau cu piciorul la sansa de a incasa 23 de miliarde de euro, luand, in schimb, 23 de lei pe luna de la un pensionar. Gainari penali, la ambele capete.

In Europa de Est, caderea comunismului a adus bucurie, resentimente, si, dupa loc, intelepciune si pragmatism. Bucuria si resentimentele nu tin de foame. La intelepciune si pragmatism i-au indemnat vest-europenii pe cei din Est, din primele clipe dupa ce Zidul dintre ei a disparut. Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, creat in 1949 de Moscova si sub controlul ei pana la desfiintare, in 1991, a fost un alt esec al integrarii ideologice marxist – leniniste. Dar, un lucru bun s-a intamplat. Sute de milioane de oameni s-au intalnit si cunoscut, au aflat ce vor si ce pot face, pe ruinele fostului CAER se naste, in aceste momente, o intelegere nescrisa, supusa riguros regulilor economiei de piata si initiativei private. O noua „organizatie” economica regionala, neoficiala, bazata pe geografie, schimburi firesti cu proximitatea si, nu in ultimul rand, pe complementaritatea resurselor. Greu incercate timp de jumatate de secol, in interiorul imperiului sovietic, tarile baltice au intors fata catre Vest, imediat dupa dobandirea independentei, in septembrie 1991.

Totusi, pragmatismul a prevalat resentimentelor si chiar unor momente conflictuale, tragice. Schimburile economice cu Rusia si alti ex-sovietici au ramas intacte, dimpreuna cu statutul si reputatia lor traditionala de zona dezvoltata, care a stabilit standardele de calitate in fosta Uniune Sovietica. In anii ’90, relatiile economice cu Rusia au depasit cu mult cifrele  anterioare, exporturile (mijloace de transport, masini si echipamente industriale, produse lemnoase, alimente etc.) au excedat importurile. Moscova a ramas, pentru baltici, cel mai important partener comercial din lume. Letonia este prima in ce priveste exporturile catre rusi, acestea au crescut de la 78 milioane de dolari in 2000, la un miliard in 2010, mai mari decat ale Romaniei, la o populatie de numai 2,3 milioane. Rusia a devenit a doua piata externa a Rigai, dupa UE. De asemenea, ea se plaseaza pe locul sase la investitiile straine directe in mica republica invecinata.

Sute de antreprenori rusi si-au stabilit in Letonia familiile si afacerile, o legislatie favorabila investitiilor straine, din iulie 2010, are efecte imediate in diminuarea  consecintelor crizei. Lovite puternic de criza actuala, tarile baltice nu se pot astepta, in viitorul previzibil, la un ajutor economic substantial din partea UE. In 2011, cu Grecia, Irlanda si Spania pe prima lista de apeluri 112 la Bruxelles, Estonia, Letonia si Lituania au facut din dezvoltarea afacerilor catre Est punctul prioritar pe agenda de politici externe.

 

VA URMA

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.