Reteaua Corect

Românii dau 1 miliard de euro pe 4 milioane de smartphone-uri în 2018

Scris de newsreporter in 07 decembrie 2018 la 13:41, in Business. 327 vizualizari Intra in discutie Taguridatorie externa, euro, miliard, romani, românia, smartphone shortlinkhttp://crct.ro/ntHW

În primele 10 luni s-au vândut 3 milioane au fost smartphone-uri, iar pentru tot anul 2018 se estimează 4 milioane, la un preţ mediu de 1.000 de lei bucata, scrie Ziarul Financiar.

de perioada similară din 2017 - depăşind pragul de 3 miliarde de lei, iar în ultimele două luni ale anului sunt comercializate de regulă alte peste un milion de terminale.

Vânzările de smartphone-uri din România au atins deja în primele zece luni din acest an pragul de 3 milioane de unităţi, de trei ori mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2013 şi de peste 5 ori mai multe decât intervalul similar din 2008, au declarat pentru ZF mai multe surse din piaţa de telecom, familiare cu evoluţia industriei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul de smartphone-uri livrate a urcat cu mai puţin de 10%. Preţul mediu al unui smartphone a ajuns la 1.000 de lei în primele 10 luni din 2018, faţă de aproximativ 800 de lei în 2017.

Dacă în noiembrie şi decembrie se vor vinde peste un milion de smartphone-uri şi peste 200.000 de telefoane simple, iar preferinţa pentru terminale mai scumpe se va menţine, piaţa va depăşi pragul de 4,2 mld. lei (900 mil. euro) şi s-ar putea apropia chiar de cel de 4,6 mld. lei (1 mld. euro). Piaţa de smartphone-uri nu mai creşte uniform, şi din punct de vedere numeric şi valoric, în unele luni înregistrându-se chiar scăderi ale numărului de unităţi livrate în rapport cu anul anterior. Piaţa a rămas însă în creştere constantă lună de lună din punct de vedere valoric în condiţiile în care consumatorii migrează spre modele din ce în ce mai scumpe.

„Primul trimestru a fost unul foarte bun pe piaţa de smartphone-uri, cu creşteri ale livrărilor în medie de peste 20%, după care numărul de unităţi livrate a scăzut brusc, iar în unele luni s-a ajuns la scăderi. Septembrie şi octombrie au fost luni cu scăderi ale numărului de unităţi livrate“, a menţionat pentru ZF o sursă din industrie. Cele mai mari vânzări s-ar fi înregistrat în lunile ianuarie şi octombrie.

În primele zece luni ale acestui an s-au vândut de peste 5 ori mai multe smartphone-uri decât în urmă cu un deceniu, iar valoarea achi­ziţiilor a fost de aproape 40 de ori mai mare, au declarat pentru ZF sursele menţionate. Vânzările de telefoane simple (aşa-numitele feature phones) au fost sub pragul de un milion de unităţi, în creştere cu câteva procente faţă de anul anterior, inclusiv din punct de vedere valoric.

Principalii beneficiari ai creşterii valorice de pe piaţa de smartphone-uri din România sunt giganţii Samsung, Apple şi Huawei care încasează împreună aproape 90% din banii cheltuiţi de români pe telefoane. Cea mai mare cotă după numărul de unităţi, dar şi valoarea vânzărilor, de peste 40%, este înregistrată de Samsung. Gigantul sud-coreean are o cotă de piaţă valorică de peste două ori mai mare decât principalul său rival din acest punct de vedere - Apple.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.