Reteaua Corect

România a pierdut podiumul creşterii economice în 2018

Scris de newsreporter in 26 martie 2019 la 11:48, in Business. 52 vizualizari Intra in discutie Taguri2018, 2019, crestere economica, economisti, prognoze, românia shortlinkhttp://crct.ro/nudk

România a pierdut podiumul creşterii economice în 2018, iar economiştii îşi revizuiesc în jos prognozele pentru 2019, scrie Ziarul Financiar.

Cu o creştere economică prognozată de 4,1%, România s-a situat în 2018 pe locul al şaptelea în UE la evoluţia PIB, faţă de a doua poziţie pe care o ocupase în 2017 (creştere de 6,9%) ♦ Pentru acest an guvernul PSD mizează pe un avans al PIB de 5,5%, dar alţi economişti duc prognozele în jos: 3% creştere economică în 2019, spun economiştii de la UniCredit Bank, faţă de o prognoză de 3,3% cât avansau ei în decembrie trecut.

România s-a situat în 2017 pe locul al doilea în UE în privinţa creşterii economice, după Irlanda (creştere de 7,2%). Reducerile de taxe şi creşterea salariilor şi-au arătat valenţele pozitive, chiar dacă în balanţă preţul plătit a fost acela al umflării deficitelor şi al unei inflaţii în creştere. Anul trecut însă creşterea s-a temperat la 4%, iar ţări precum Polonia, Ungaria sau Slovenia au înregistrat creşteri peste România – 5,1% Polonia, 4,9% Ungaria sau 4,5% Slovenia.

Pentru anul acesta guvernul mizează pe o creştere economică de 5,5%, însă economiştii duc prognozele din ce în ce mai jos, în ciuda faptului că, în continuare, salariile cresc, cel puţin „la stat“, ceea ce înseamnă un impuls solid pentru consum, un consum care, este adevărat, pune şi probleme pentru că el se vede în importuri din ce în ce mai mari (un deficit comercial în prima lună din an în creştere cu 62% comparativ cu aceeaşi lună a lui 2017).

 

UniCredit Bank îşi duce prognozele în jos

UniCredit Bank, a patra bancă din România  ca active, vede o creştere economică a României de doar 3 procente pentru 2019, cu 2,5 puncte procentuale mai mică decât previziunea de creştere economică a guvernului pe care se bazează şi bugetul din 2019. Faţă de analiza macroeconomică a UniCredit din de­cem­brie, prognoza de creştere economică pen­tru România a scăzut de la 3,3% pentru anul 2019. Pentru anul 2020, Comisia Naţională de Prognoză are o previziune de creştere eco­nomică a României de 5,7%, cu mult mai mare decât prognoza analiştilor de la UniCredit, care sunt de părere că economia României va creşte în mod real cu doar 2,1%. De asemenea, economiştii de la UniCredit mai văd o încetinire bruscă a creşeterilor salariale, de la plus 29,7% în 2018, la creşteri salariale medii de 6,2% în 2019 şi 3,6% în 2020. Nici pentru alte segmente prognozele nu sunt prea strălucite. După ce în 2018 exporturile României au crescut cu 4,7% faţă de 10% în 2017, analiştii de la UniCredit se aşteaptă ca în 2018 exporturile să crească într-un ritm şi mai lent, cu 4,2%. Dinamica importurilor va fi de asemenea mai temperată, valoarea acestora crescând cu 4,9% în 2019, faţă de 8,6% în 2018, potrivit prognozei UniCredit.

 

România, creştere economică bazată pe consum, Ungaria creşte din investiţii

În timp ce România înregistrează în 2018 o creştere economică cu o treime mai mică decât anul precedent, Ungaria cunoaşte cea mai mare creştere reală a PIB-ului din 2004 în­coace. Analiştii de la ING Bank notează că se observă dezechilibre în cheltuielile Ungariei, însă se vede o stabilitate în producţie. Consu­mul final a contribuit la creşterea PIB din Un­garia cu 2,6 puncte procentuale, însă inves­tiţiile, în creştere cu 17,2% faţă de 2018, au contribuit la creşterea economiei maghiare cu 4,1 puncte procentuale. Exporturile nete au avut o contribuţie negativă în creşterea PIB a Un­gariei, de -1,7 puncte procentuale. Creş­terea economică a Poloniei de 5,1% în 2018 s-a rea­lizat pe fondul consumului, dar şi datorită in­vestiţiilor ce au avut loc în Polonia în anul precedent.

Exporturile nete au avut de asemenea o contribuţie de 0,2 puncte procentuale al creşterea economică a Poloniei din 2018, scriu analiştii ING. Aceştia mai notează faptul că, în condiţiile în care consumul s-a mai temperat în Polonia în trimestrul al patrulea, este de aşteptat ca acesta să crească pe fondul impulsurilor fiscale. Analiştii mai subliniază că, deşi au accelerat foarte mult investiţiile publice (Ă24%), investiţiile private estimate au crescut cu numai 3,5%.

În privinţa Cehiei, care a avut o creştere economică de 3%, avansul s-a bazat pe investiţii şi exporturi mai puternice în 2018.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.