Reteaua Corect

România a exportat servicii IT&C de 4,5 miliarde de euro în 2018

Scris de newsreporter in 28 februarie 2019 la 11:08, in Business. 431 vizualizari Intra in discutie Taguri2018, crestere, exportat, it&c, românia, servicii, valoare shortlinkhttp://crct.ro/nu5I

Exporturile de servicii IT&C au ajuns la o valoare record de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de cea din anul 2017 şi au depăşit agricultura, care are exporturi de 4 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Cei 183.000 de angajaţi din sectorul IT&C din România au generat exporturi în valoare totală de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de anul 2017. Faţă de acum cinci ani, exporturile de servicii IT&C s-au dublat, arată datele Băncii Naţionale. Spre comparaţie, exporturile din agricultură sunt în valoare de circa 4 mi­liarde de euro.

„Sectorul românesc de tehnologie are o singură şansă: creşterea. Competitivitatea noastră pe plan extern este o măsură a succesului şi ea trebuie directionată spre zone cu valoare adăugată ridicată. Ne dorim ca o parte cât mai mare din succesul de pe pieţele externe să se materializeze şi în plan local şi să obţinem o digitalizare accelarată a României. Ţara noastră trebuie să beneficieze de pe urma tech-ului nu numai prin aportul la balanţa comercială, dar mai ales prin utilizarea sectorului tehnologic ca motor de creştere a competitivităţii României şi transformării în hub regional de inovaţie“, a spus Gabriela Mechea, directorul executiv al ANIS - Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii. Excedentul comerţului internaţional cu servicii IT&C a ajuns în 2018 la valoarea de 2,5 miliarde de euro, în creştere cu 22% faţă de anul anterior şi de două ori mai mare prin comparaţie cu situaţia din anul 2014.

Sectorul IT&C reprezintă a doua mare categorie de exporturi de servicii din România după serviciile de transport, reprezentând 20% din totalul de 22 mld. euro de servicii exportate în 2018.

Buna pregătire tehnică a programatorilor români, abilităţile de vorbire în limbi străine, ajutoarele de stat acordate investitorilor din acest sector şi salariile mai mici decât în alte state europene au fost printre factorii care au condus la această evoluţie.

De altfel, serviciile IT&C au devenit „starul“ economiei în ultimii ani, generând, cu mai puţin de 200.000 de angajaţi, 5,2% din PIB în 2017.

Spre comparaţie, agricultura, unde lucrează 2 milioane de oameni, a generat numai 4,3% din PIB în 2017, potrivit datelor Statisticii.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.