Reteaua Corect

România devine un jucător cheie în Europa: Coridorul Vertical va trece prin țara noastră

Scris de newsreporter in 01 decembrie 2023 la 10:39, in Business. 633 vizualizari Intra in discutie Taguricoridorul vertical, europa, românia shortlinkhttp://crct.ro/nChK

Operatorii sistemelor naționale de transport de gaze își vor oficializa intenția de a realiza o infrastructură pentru transportul de hidrogen care se va întinde din Grecia până în Germania, cu stații intermediare în Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, urmând ca la începutul anului 2024 să semneze un memorandum de înțelegere în acest sens, relatează Știripesurse.

Potrivit unor informații obținute de energypress, ideea inițială este de „inspirație” germană, iar operatorul german de gaze s-a mobilizat deja în acest sens. Această inițiativă este însă și în concordanță cu planurile și inițiativele mai ample asumate de operatorul elen de transport al gazelor naturale DESFA, mai ales în condițiile efectuării testului de piață pentru modernizarea și extinderea sistemului național de transport al gazelor naturale, care va servi și nevoilor viitoare de transport al hidrogenului.

Coridorul Vertical trece prin Balcani

Este relevant faptul că discuția despre Coridorul Vertical vizează acum toate țările balcanice, după cum s-a văzut din rezultatele reuniunii de lucru din luna septembrie, dar și din întâlnirile ulterioare care au fost organizate de atunci.

Operatorul elen de gaze este în permanent contact cu operatorii din țările vecine, dar și din regiunea europeană extinsă, căutând să joace un rol activ mai ales în evoluțiile legate de crearea unei rețele de hidrogen pe Bătrânul Continent.

De remarcat că un prim pas spre crearea „conductei verticale de hidrogen” a fost deja făcut odată cu includerea în noua listă de PCI/PMI a conductei interconectoare de hidrogen dintre Grecia și Bulgaria. Proiectul include infrastructura internă de hidrogen din Grecia până la granița cu Bulgaria și infrastructura internă de hidrogen din Bulgaria până la granița cu Grecia.

Potrivit unor surse cunoscătoare ale problemei, Memorandumul de Înțelegere se află deja în faza de pregătire și au mai rămas câteva detalii tehnice până la forma sa finală.

Scopul memorandumului de înțelegere este de a aduce managerii interesați la aceeași masă pentru a examina în comun perspectiva unei conducte de hidrogen care se va extinde din Grecia până în Germania, cu perspectiva includerii proiectului în noul TYNDP (Ten Year Network Development Plan) al ENTSOG pentru a deschide calea pentru includerea în noua listă de proiecte PCI/PMI care urmează să fie întocmită peste doi ani.

Devine clar că este vorba despre un plan vizionar care, totuși, se integrează organic în strategia europeană de ansamblu pentru tranziția energetică, fapt care „permite” discuția în acest sens, oricât de îndepărtată ar părea această perspectivă la prima vedere.

Este de remarcat faptul că Germania urmează să devină de departe cea mai mare piață pentru importurile de hidrogen din Europa în următoarele decenii, cu planuri de a cumpăra aproximativ 70% din hidrogenul de care are nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele.

De altfel, după cum a scris energypress, Germania are în vedere și alte scenarii pentru acest scop, cum ar fi construirea unei conducte Germania - Marea Britanie pentru transportul hidrogenului sau planuri comune cu Roma pentru o conductă de hidrogen către Africa. Țara intenționează să consume circa 4 milioane de tone pe an până în 2030, având în primă linie consumul acestui combustibil în industrie.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.