Reteaua Corect

România cumpără 3 escadrile de avioane F-35: valoare uriașă a întregului contract/ DOCUMENT

Scris de newsreporter in 26 septembrie 2023 la 09:18, in Business. 266 vizualizari Intra in discutie Taguricontract, document, escadrile, F-35, românia, valoare shortlinkhttp://crct.ro/nBXS

Ministerul Apărării Naționale a trimis în Parlament un document prin care solicită aprobarea achiziției a trei escadrile de avioane F-35. În total, România va cumpăra 48 de avioane F-35, în valoare de 100 de milioane de euro, fără TVA. Prima fază de achiziție va începe în 2023, atunci când se vor achiziționa 32 de avioane, relatează Știripesurse.

CONSULTAȚI AICI DOCUMENTUL

”Prin Hotărârea C.S.A.T. nr. S-57 din 11.04.2023, privind Concepția de realizare a capabilităţii operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a, a fost aprobată realizarea capabilităţii operaționale de apărare aeriană finală, pentru îndeplinirea obiectivelor naționale de securitate stabilite prin Strategia naţională de apărare, a obiectivelor militare naţionale stabilite prin Strategia Militară a României, a misiunilor Armatei României şi a rolului fundamental al Forţelor Aeriene pentru apărarea spațiului aerian naţional pe timp de pace, în situații de criză şi la război, prin dotarea cu avioane F-35 în două faze: Faza 1 (2 escadrile - 32 de avioane), Faza 2 (1 escadrilă - 16 avioane).

În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziției a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare Avion multirol de generația a V-a, F-35", prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS).

Faza 1 a programului de înzestrare va fi inițiată în anul 2023 și presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor şi de muniții aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantităţile de echipamente, altele decât acronavele, ce vor fi achiziționate urmează a fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziţie.

Potrivit prevederilor art. 51 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare, autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000.000 Euro.

Menționăm că programul de înzestrare precizat mai sus face obiectul Memorandumului cu tema Solicitarea Ministerului Apărării Naționale către Parlamentul României privind obținerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a acordurilor aferente achiziției a 32 avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare ,,Avion multirol de generația a V-a, F-35", prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS), nr. A-4620 din 12.06.2023, aprobat de Prim-ministrul României, domnul Ion-Marcel CIOLACU.”, arată documentul trimis de Ministerul Apărării, în Parlament.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.