Reteaua Corect

Revoluție pe piața RCA, obligații fără precedent

Scris de newsreporter in 10 februarie 2020 la 10:19, in Business. 292 vizualizari Intra in discutie TaguriASF, cristian roșu, rca, soferi shortlinkhttp://crct.ro/nvEF

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), Cristian Roșu, responsabil de piața asigurărilor are în plan introducerea a două mari schimbări menite să rezolve, măcar parțial, concentrarea fără precedent din piața RCA și tensiunile apărute ca efect. Una dintre decizii va fi limitarea comisioanelor brokerilor, care controlează circa 80% din totalul vânzărilor. Intermediarii reacționează dur și spun că intențiile Autorității ar încălca regulile concurenței și ale pieței libere și că sunt mai degrabă " de domeniul SF", relatează Știripesurse.ro.

"În acest moment cea mai mare problemă a pieței RCA este concentrarea. Doar doi jucători controlează circa 70% din piață și, dintre ceilalți, doar încă doi mai au cote rezonabile, în jurul a 7%. Am încercat să identific soluții, inclusiv prin discuții cu reprezentanții autorităților din celelalte țări ale Uniunii Europene, pentru că România nu este singura țară care s-a confruntat cu această problemă. Am identificat două căi: plafonarea comisioanelor încasate de brokeri și sprijinirea digitalizării", a declarat, pentru ECONOMICA.NET, vicepreședintele ASF.

Anunț de ULTIM MOMENT al meteorologilor: Nouă județe sub avertisment de vremea rea

Potrivit oficialului, deocamdată nu este stabilit nivelul la care ar urma să se plafoneze comisioanele, însă aceste detalii ar putea fi stabilite ulterior.

Amintim că intenții similare a avut și fostul președinte ASF, Mișu Negrițoiu, în perioada dificilă dintre falimentele Astra Asigurări și Carpatica Asig.

Justificarea unei astfel de decizii ar fi, în primul rând, aceea că, prin plafonare, brokerii nu ar mai fi tentați să promoveze doar ofertele societăților care plătesc comisioane mari, lăsându-le la urmă pe cele cu un nivel al comisioanelor mai redus. În al doilea rând, societățile care au licență RCA, dar nu vor să vândă din diverse motive, nu se vor mai putea "feri" de RCA prin oferirea unor comisioane mult sub nivelul pieței. În al treilea rând, prin plafonare scad automat costurile de vânzare ale asigurătorilor, fapt care le va putea permite reducerea tarifelor sau menținerea unor tarife acceptabile. Teoretic, pentru consumatori, o astfel de decizie ar trebui să fie o veste bună, pentru că ar însemna diversificarea ofertei, pe de o parte, și reducerea sau cel puțin menținerea prețurilor, pe de altă parte.

De asemenea, ar fi de așteptat ca, prin diversificarea pieței, societățile care au astăzi ponderi record de RCA (linie de asigurări care, potrivit datelor ASF, aduce pierderi) să își limiteze cotele, putând astfel să gestioneze mai bine dosarele de daune și să se reducă problemele cu care se confruntă astăzi, în acest sens. Vezi aici un material în exclusivitate care arată că numărul reclamațiilor făcute de păgubiți a atins cel mai mare nivel din istorie.

Circa 6 milioane de șoferi plătesc astăzi RCA, în România.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.