Reteaua Corect

Revoluția de la Google - Cine este Sundar Pichai, noul șef

Scris de newsreporter in 04 decembrie 2019 la 11:55, in Business. 291 vizualizari Intra in discutie Taguricine e, google, Sundar Pichai shortlinkhttp://crct.ro/nvmx

Cei doi fondatori ai Google se retrag de la conducere, iar locul lor este luat de Sundar Pichai, un om calculat și foarte respectat, care însă va trebui să rezolve mai multe probleme complicate, printre care nemulțumirile angajaților, contractele ”cu cântec” și diviziile cu pierderi, scrie Hotnews.ro.

Pichai are 47 de ani și a crescut în India într-o casă unde nu exista televizor și unde telefonul cu disc a apărut când el avea 12 ani. Despre viața lui cu totul ieșită din comun puteți citi într-un interviu realizat de HotNews.ro la înbceput de 2019.

Nu este o surpriză faptul că Sergey Brin și Larry Page s-au retras de la șefia holding-ului Alphabet înființat acum patru ani, holding din care face parte și Google (dar și DeepMind, Waymo și alte companii).

Numirea lui Pichai arată cât de mult s-a schimbat Google față de începuturile sale și este o dovadă că realitatea este și ea total altfel și problemele trebuie gestionate de un alt tip de om. Pichai este diferit de figurile carismatice din tech: vorbește foarte liniștit, este calm și evită confruntările. Zâmbește mult la întâlnirile cu angajații, este un om care cunoaște bine partea tehnică și este foarte respectat.

Pichai este de câțiva ani șef al Google, iar acum va prelua și conducerea întregului holding Alphabet, dar va avea multe de rezolvat. Una dintre marile probleme ține de nemulțumirea angajaților: protestele s-au înmulțit în ultimii ani și cultura celebră la Google, de a lăsa angajații să-și spună nemulțumirile, pare să sufere un regres. O parte dintre angajați spun chiar că Google vrea să îi împiedice să se organizeze și că face concedieri injuste.

Apoi, Google este ”sub lupa” autorităților de reglementare din SUA și Europa și mulți spun că, deși Facebook este cea mai criticată, și Google ar trebui să fie luată la bani mărunți pentru modul în care sunt gestionate datele user-ilor și pentru uriașa cantitate de date pe care Google o deține.

Sub presiunea angajaților, Google a renunțat la un parteneriat cu Pentagonul prin care compania furniza statului tool-uri pentru a analiza filmările cu drona. În octombrie, Google s-a retras din competitiția pentru un contract uriaș de cloud computing de până la 10 miliarde dolari, tot cu Pentagonul, și tot la presiunea angajaților.

Tot la cererilor lor, compania a renunțat la ideea de a construi un motor de căutare cu care să reintre pe piața chineză, motor ce ar fi însă cenzurat după cum vrea Beijingul. Marea problemă este că Google vrea contracte bănoase și nu are cum să renunțe la toate planurile controversate. O cale de mijloc trebuie găsită.

Business-ul de ”digital advertising” încetinește, iar compania vrea să vadă rezultate și din partea diviziei de hardware care nu a excelat (de exemplu vânzările telefoanelor Pixel sunt mici). Google a anunțat recent că va cumpăra Fitibit, dar mișcarea a reaprins discuțiile despre accesul la datele personale ale user-ilor.

Un alt capitol unde compania vrea să crească mult este segmentul cloud computing, dar în prezent veniturile din acest domeniu sunt mult departe de liderii Amazon și Microsoft.

Alphabet Inc are o capitalizare de piață de aproape 900 miliarde dolari, iar veniturile anuale au fost de 136 miliarde dolari anul trecut (în 2016 au fost de 90 miliarde, iar în 2013, de 55 miliarde dolari.

Și numărul de angajați a trecut de 100.000, enorm dacă ne gândim că în 2007 erau 16.000, în 2011 erau 32.000, iar în 2015, 61.000.

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.