Reteaua Corect

Revolta europenilor împotriva Băncii Centrale: val de recenzii negative pe Google Maps

Europenii au avertizat recent Banca Centrală Europeană cu pri­vire la temerile lor în creştere privind accelerarea inflaţiei şi declinul eco­nomiei, informează Mediafax, potrivit Știripesurse.

Banca are în faţă un amestec toxic de aşteptări în creştere privind inflaţia, perspective de declin econo­mic şi o deteriorare a pieţei muncii, potrivit cetăţenilor pe care aceasta îi deserveşte.

Aceasta reiese dintr-un nou son­daj lunar realizat în rândul gospodă­riilor din zona euro, menit să ajute stra­tegii în procesul decizional. Acesta relevă provocarea pe care BCE o are în faţă în a cântări cât de rapid să ma­joreze dobânzile, notează Bloomberg.

Media aşteptărilor consumato­ri­lor privind inflaţia pe următoarele 12 luni a urcat la 5% în iunie, în timp ce estimarea privind creşterea preţu­rilor în trei ani a avansat cu 0,3%, la 2,8%, semnificativ peste ţinta de 2% a BCE. Între timp, economia este văzută ca scăzând cu 1,3% în decurs de un an, cu şomajul urmând să atingă 11,5%.

Estimările prevestesc o evoluţie defavorabilă a consumului, care a susţinut creşterea economică până acum.

Criticii BCE au găsit şi o cale ine­dită de a-şi exprima nemulţumi­rea, cu un val de recenzii negative pe Google Maps pentru sediul din Frankfurt al băncii. Deşi astfel de re­cenzii de pe Google se concentrează adesea asu­pra arhitecturii sau facili­tăţilor unei clădiri, aproximativ jumă­tate din cele circa 100 de recenzii postate în cel de-al 10-lea an aniversar al clădirii sunt le­gate de politicile preşedintei Christine Lagarde şi colegilor acesteia.

Valul de nemulţumire urmează unei creşteri accelerate a inflaţiei, care a atins un nivel record de 8,9% în iulie, luna în care BCE a majorat costurile finanţării pentru prima dată în ultimul peste un deceniu.

Ezitarea oficialilor în a majora dobânzile în timp ce alte bănci cen­trale îşi înăspreau deja politicile mo­ne­tare a generat critici dure, în special în Germania. Încă de anul trecut, îngrijorările începeau să fie exprimate din ce în ce mai puternic, deşi BCE nu se declara deosebit de preocupată de creşterea preţurilor.

„În pofida unei nesiguranţe semnificative, există motive bune să credem că inflaţia din zona euro va scădea vizibil anul viitor, urmând să revină rapid sub ţinta noastră de 2% pe termen mediu“, declara Isabel Schnabel, membr a consiliului guvernator al BCE în noiembrie.

De altfel, în întreaga lume pieţele încep să-şi piardă încrederea în băncile centrale, în opinia lui Phil Coggan, editorialist Financial Times.

Timp de 30 de ani, băncile au fost actorii dominanţi în politica economică, iar investitorii au avut încredere în capacitatea acestora de a salva economia în vremuri grele.

Acum, însă, competenţa băncilor centrale este pusă sub semnul întrebării, scrie Coggan. Acestea au fost luate prin surprindere de creşterea accelerată a inflaţiei şi au reacţionat cu întârziere în a majora dobânzile pentru stăvilirea acesteia.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.