Reteaua Corect

REVISTA PRESEI ECONOMICE: Bancile ar putea ajunge sa faca legea pe piata imobiliara romaneasca

Un raport privind numarul de case preluate de banci de la clientii rau-platnici starneste rumoare in presa de astazi, unele ziare tragand concluzia ca institutiile de credit vor ajunge sa controleze piata imobiliara. Pentru comparatie, in SUA astfel de date sunt deja privite ca un lucru absolut normal, existand chiar si indici, actualizati lunar, care urmaresc indeaproape evolutia numarului de case preluate de banci.

Dupa esecul procesului de vanzare directa in perioada executarii silite, cateva sute de proprietati, in mare parte rezidentiale, au ajuns in posesia bancilor scrie Jurnalul National, citand un raport realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania. Ziarul subliniaza ca bancile ar putea bloca piata imobiliara daca vor scoate concomitent o buna parte din locuintele pe care le au in portofoliu.

Si Financiarul trage o concluzie similara, titrand “Bancile vor dicta preturile pe piata imobiliara”. In prezent, cele mai active banci pe piata de profil, enumerate in ordinea numa­rului de locuinte executate silit, sunt BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank, BCR si Al­pha Bank. Cotidianul il citeaza pe Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, care a declarat ca bancile evita sa faca preluari de active imobiliare rezidentiale. In acest sens institutiile financiare prefera adesea sa vanda creantele unor fir­me de recuperare.

Adevarul arata ca preluarea locuintelor de catre banci poate fi o arma cu doua taisuri. Pe de-o parte bancile pot avea mult de castigat daca piata imobiliara revine intr-un timp relativ scurt, iar de cealalta parte bancile ar putea sa ajunga in situatia vanzatorului de rand, care trebuie sa faca fata intr-o piata a cumparatorilor.

Cea mai scumpa proprietate preluata de catre o banca si de a carei administrare si vanzare se ocupa compania de consultanta Coldwell Banker, este o vila de tip vechi care are un prea de vanzare de 200.000 de euro, arata Gandul. In prezent, predominante ca numar de proprietati preluate de catre banci sunt locuinaele in valoare de peste 120.000 de euro.

Valentin Ilie, presedinte Coldwell Banker Affiliates of Romania spune ca exista si proprietati foarte ieftine preluate de banci si scoase la vanzare, dar nu exista trafic, deoarece ca potentialii cumparatori nu stiu unde sa caute anunturile de vanzare.

I.S.

Bancherii spun ca vand case si cu reduceri de 50%. Din ce cauza, chiar si in aceste conditii, nu exista cumparatori ?

Chiar si cu reduceri, preturile sunt prea mari
0 voturi 0%
Reducerile nu sunt atat de mari pe cat pretind bancherii
1 vot 100%
Anunturile in cauza sunt greu de gasit
0 voturi 0%
Piata este suprasaturata
0 voturi 0%
1 voturi

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.