Reteaua Corect

Isărescu: stimularea consumului a creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări

Scris de newsreporter in 16 noiembrie 2016 la 10:20, in Business. 201 vizualizari Intra in discutie Taguricrestere economica, exporturi, importuri, mugur isarescu shortlinkhttp://crct.ro/npqE

România înregistrează creștere economică însă, prin stimularea cererii și a consumului, a creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări, având în vedere că cererea a fost satisfăcută preponderent prin importuri, care cresc mult mai rapid decât exporturile, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

Sursa imagine: jurnaluldenordvest.ro

"În România, avem creștere economică, nu avem deflație, în pofida plasării indicelui anual în teritoriu negativ, iar din perspectiva politicii monetare ne-am păstrat marja de manevră: dispunem de toate instrumentele — dobânda, coridorul, reglarea lichidității, rezervele minime obligatorii. Cu toate acestea vedem că stimularea cererii și a consumului a creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări. În acest moment importurile cresc mult mai rapid decât exporturile, cererea se duce în importuri, deși ar fi fost mai bine dacă ea ar fi fost stimulată prin creșterea producției interne. Nu suntem împotriva stimulentelor, dar este imperios necesar ca acestea să fie atent alese, să aibă un dozaj adecvat și să fie aplicate la momentul oportun", se arată în mesajul guvernatorului BNR transmis în cadrul conferinței anuale a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.

În acest context, Mugur Isărescu a reamintit necesitatea păstrării macrostabilității și a echilibrului intern.

"Trebuie să avem grijă de ea ca de lumina ochilor noștri, întrucât din aceasta derivă și sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltării noastre și obținerea bunăstării într-o lume ce se confruntă cu multe incertitudini și schimbări", a subliniat oficialul BNR.

Totodată, el a menționat faptul că aceste noțiuni și mesaje, ce par firești pentru profesioniști, trebuie să fie explicate pe toate palierele în România, inclusiv de către analiști financiari prezenți la conferință.

"Sustenabilitatea este o noțiune complexă, nu este ușor de înțeles, deși criza a evidențiat care sunt implicațiile și dezechilibrele cauzate de politicile conjuncturale, de măsuri nesustenabile. Unele decizii mult așteptate de către public pot accentua vulnerabilitățile din economie, mai ales în situația unor țări aflate în plin proces de transformare, de convergență reală — iarăși o noțiune complexă, ce trebuie explicată deoarece nu se rezumă doar la nivelul produsului intern brut pe locuitor, ci se referă și la componenta sa structurală și instituțională", se subliniază în mesajul citat.

Din aceste motive, Mugur Isărescu susține că este esențial ca publicul din România, inclusiv decidenții, dar și cei interesați de evoluția României, să înțeleagă rolul abordărilor și politicilor echilibrate în contextul global actual, care este puternic marcat de incertitudini, dar și de accente populiste.

"Dezechilibrele apar relativ ușor, mai ales într-un mediu volatil, iar corecția acestora este dureroasă. Fără o justă măsură va fi greu să convingem, iar sentimentele, percepția investitorilor, dar și a oamenilor afectați de măsurile decidenților, se pot schimba rapid și pot produce la rândul lor schimbări, nu întotdeauna benefice", a mai subliniat oficialul BNR.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.