Reteaua Corect

Isărescu: BNR nu vrea să „omoare“ creditul

Scris de newsreporter in 15 iunie 2018 la 10:46, in Business. 59 vizualizari Intra in discutie TaguriBNR, credit, dozaj, mugur isarescu shortlinkhttp://crct.ro/nsQT

BNR vrea o dezbatere serioasă cu privire la creditul ipotecar, nu o discuţie de tipul „alba-neagra“ că Banca Naţională descurajează creditul sau omoară creditul ♦ Riscul de nerambursare este potenţial, dar poate să devină real dacă nu se acţionează în sensul descurajării factorilor care îl generează, astfel că nu trebuie lăsat să se expandeze, scrie Ziarul Financiar.

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de sectorul privat a devenit unul dintre principalele riscuri la adresa stabilităţii financiare, fiind evaluat de BNR la categoria „riscuri ridicate“, în special pe segmentul populaţiei.

Banca centrală are în vedere pentru perioada următoare limitarea gradului de îndatorare al populaţiei la un nivel mult mai scăzut, însă nu urmăreşte să oprească creditarea.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a amintit că intermedierea financiară ca procent în PIB scade, în condiţiile scăderii creditării economiei reale, a împrumuturilor pentru companii, în timp ce cererea de împrumuturi pe segmentul de consum şi imobiliar este în ascensiune. „BNR promovează o discuţie serioasă cu privire la creditul ipotecar, nu o discuţie de tipul alba-neagra: Banca Naţională des­curajează creditul sau omoară creditul. Noi încercăm să găsim o formulă de echilibru, să dăm acel dozaj absolut necesar între efortul mare şi aspiraţia pozitivă care există într-o societate. Trebuie să existe un echilibru între efortul mare pe care îl face debitorul, dar şi riscurile pe care şi le asumă creditorul. Şi echilibrul trebuie să apară pe toate planurile. Şi pe plan legal, legile trebuie să fie bine construite, ris­curile să fie bine administrate, dar şi pe plan personal, prin cultură şi educaţie“, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la prezentarea Ra­portului asupra Stabilităţii Financiare. Riscul de nerambursare  a creditelor sectorului privat este potenţial, dar poate să devină real dacă nu se acţionează în sensul descurajării factorilor care îl generează, astfel că nu trebuie lăsat să se expandeze, afirmă Isărescu.

BNR urmăreşte să prevină îndatorarea excesivă a populaţiei, să susţină creditarea sustenabilă în lei şi orientarea modelului de business al băncilor către finanţarea companiilor.

Discuţiile privind restricţionarea creditării populaţiei prin scăderea gradului de îndatorare au revenit, iar unii şefi din bănci s-au întâlnit cu oficiali din BNR pe această temă.

Până acum au fost bănci care au dat credite folosind un grad de îndatorare şi de până la 70%.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.