Reteaua Corect
newsreporter

Reforma ordinii sau ordonarea haosului

Scris de newsreporter in 05 decembrie 2011 la 15:25, in Business. 268 vizualizari Intra in discutie Tagurieuro, haos, ordine, reforma shortlinkhttp://crct.ro/ngFS

Pe coridoarele institutiilor europene domneste ingrijorarea. In capitalele europene tensiunea atinge paroxismul. Pietele sunt nervoase. Daca un singur membru al zonei Euro intra in incetare de plati, Uniunea monetara se prabuseste si, odata cu aceasta, UE intra in coma.

Semnele haosului social sunt, pe de alta parte, vizibile. Nu atat masurile de austeritate sunt cauza necontenitelor demonstratii si greve cat lipsa de incredere a condusilor in conducatori. Este greu sa accepti o terapie dureroasa cand nu crezi in competenta doctorului. Asa Europa devine un butoi de pulbere pe care il poate aprinde orice scanteie sarita din incendiul arab sau din cuptorul iranian. Un alt razboi in Europa devine, astfel, o chestiune de timp.

Nimeni nu are, insa, dreptul sa se declare surprins. Stiam ca aceasta generatie consuma mai mult decat produce. Stiam ca datoriile suverane au atins de mult cota de avarie. Stiam ca moneda comuna nu poate fi puternica decat daca se bazeaza pe o economie puternica. Stiam ca economia europeana nu poate fi puternica in lipsa unei guvernari economice europene. Stiam ca politica economica nu poate fi coerenta daca nu se asociaza cu o politica fiscala si bugetara coerenta. Stiam ca fara o politica sociala comunitara cetatenii europeni – inclusiv cei marcati de decadenta bunastarii si cazuti in sovinismul statului-providenta – nu vor gasi ratiunea loaialitatii fata de institutiile europene si se vor refugia in lumea veche a egoismelor nationale. Stiam ca un Parlament fara drept de initiativa legislativa si o Banca Centrala fara drept la acordarea de imprumuturi nu au cum consolida securitatea democratica si respectiv financiara a UE. Stiam ca fara o politica externa, de securitate si de aparare comuna UE nu ramane decat o confederatie confuza privata de instrumentele ultime ale oricarei politici.

De ce nu s-a facut nimic spre a se evita criza UE? Mai intai intrucat s-a sperat ca scadenta va fi amanata astfel incat plata datoriei va cadea in sarcina generatiilor urmatoare. Apoi intrucat, dupa disparitia presiunii federatoare a inamicului sovietic, in spatele proclamatei reunificari europene si a frumoasei lozinci a solidaritatii, au renascut demonii rivalitatilor nationale. Pentru natiunile imperiale ale occidentului european UE a devenit paravanul in spatele caruia puteau domina continentul. Germania voia o Europa federala cu institutii slabe. Franta, o Europa interguvernamentala cu institutii puternice. Marea Britanie, o Europa-piata pe care marfurile britanice sa circule fara frontiere iar interesele geo-politice britanice sa fie protejate prin zazanie si blocarea deciziei. Ceilalti au vazut in UE o vaca de muls; o vaca pe care cei din nord au incercat sa o invete a da lapte fara sa manance iar cei din sud sa o pasca pe pasunile altora.

Astazi UE se confrunta cu trei sfidari: pe termen scurt, plata datoriilor publice; pe termen mediu, reluarea cresterii economice; pe termen lung, eficientizarea institutiilor europene. Corespunzator lor se pun trei intrebari: Este indispensabila revizuirea tratatelor? Ce trebuie revizuit? Cum sa vindem pupulatiei reformele?

Nici una din problemele mentionate nu poate fi rezolvata in cadrul ordinii europene actuale. De aceea ea se cere reformata. Mai intai politicile, prin utilizarea maximala a posibilitatilor oferite de tratate; apoi institutiile, prin  revizuirea tratelor insesi. Cele doua procese trebuie lansate simultan. Numai astfel ele vor evolua in candrul unei viziuni unitare si se vor stimula reciproc.

Mediocritatea actualilor lideri europeni, blocati in logica electoralista si recazuti in tribalism, arata clar ca fara garantii institutionale, chiar si atunci cand cunoastem tratamentul crizei nu avem curajul politic spre a-l aplica. Europa inter-guvernamentala este gripata.

Doar o Europa cu adevarat federala poate iesi din impas. Aceasta este Europa majoritatilor care decid iar nu Europa minoritatilor de blocaj. Europa cetatenilor europeni iar nu Europa directoratelor nationale. Europa politica, adica o federatie de state-natiune care isi gasesc in democratia trans-nationala deopotriva securitatea nationala (culturala) si internationala (geo-strategica), precum si securitatea personala si sociala a cetatenilor lor.

Problema este ca nici un proiect conceput in laboratoarele politicienilor nationali ori in cele ale birocratiei eurocrate nu mai este cumparat de cetateni. Democratia nationala este in coma iar cea trans-nationala in incubator. Or, in absenta unei democratii vibrante constructia europeana nu poate progresa.

De aceea se impune organizarea unei noi Conventii europene care sa decida viitorul constitutional al UE. O treime din membrii Conventiei ar urma sa fie desemnati de parlamentele si guvernele nationale (cate trei pentru fiecare stat membru), o treime de cate institutiile europene (Parlament, Comisie si Consiliu) si o treime prin alegeri europene directe. Produsul Conventiei ar trebui supus unui referendum european. Eventualele referendumuri nationale s-ar putea organiza numai spre a se decide daca tara in cauza ramane sau nu in cadrul unei UE organizate pe bazele constitutionale stabilite de Conventie. Mandatul Conventiei va trebui sa includa organizarea unei guvernari economice europene, stabilirea procedurilor si institutiilor care sa asigure coerenta intre politicile economice, comerciale, monetare, fiscale, bugetare si sociale, interna si externa la nivel european, precum si definirea mecanismelor care sa articuleze politicile europene cu cele nationale.

Daca actuala ordine europeana nu va putea fi astfel reformata, alternativa este haosul. Supravietuitorii lui vor avea misiunea de a-l ordona intr-un timp care ar putea acoperi un secol. Nu ne ramane decat sa speram ca vor ramane destui!

Adrian SEVERIN

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.