Reteaua Corect

Radiografia economiei româneşti: 10 indicatori-cheie care ilustrează impactul coronavirus

Cifrele aferente activităţii economice din luna martie, care încep acum să apară, indică primele semne de boală provocate de virus economiei româneşti, cu 150.000 de oameni care şi-au pierdut locul de muncă până în ultima zi a celei de-a treia luni din an, scrie Ziarul Financiar.

  • În aceeaşi lună s-au cumpărat mai puţine maşini (cu circa o treime), s-a construit mai puţin - mai ales în mediul urban, dar nu numai -, numărul autorizaţiilor de construire fiind cu 15% mai mic şi s-a consumat mai puţină modă, produse electro-IT, mobilă sau bricolaj 

  • Turismul s-a prăbuşit cu 70%, încrederea în economie a ajuns la minim (20,8 puncte este nivelul indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA Society România, la jumătate faţă de luna anterioară şi la o treime faţă de maximul din ianuarie 2020), iar numărul de firme nou-înfiinţate a scăzut cu 64%, încă o dovadă că mediul de business stă în expectativă 

  • Acestea sunt însă doar primele cifre privind impactul pandemiei de Covid-19 asupra economiei, sunt cifrele aferente lunii martie, când au existat şi aproape două săptămâni de normalitate 

  • Abia în luna aprilie se va vedea cu adevărat impactul.

 

Primele efecte ale pandemiei de Covid-19 au fost resimţite de econo­mia locală în a doua jumătate a lunii mar­tie, după ce s-a instaurat starea de ur­genţă, după ce s-a limitat drastic miş­carea populaţiei, după ce HoReCa a tras obloanele, mallurile s-au închis şi odată cu ele şi o serie de fabrici au sistat activitatea.

Tot atunci o serie de firme au înce­put să facă restructurări şi tot atunci consumatorii şi-au schimbat compor­tamentul de achiziţii, orientându-se către produse de necesitate şi renun­ţând la multe articole considerate de răsfăţ sau investiţii. Astfel, efectele s-au resimţit în lanţ şi ca un bulgăre de zăpadă tot mediul economic a fost angrenat în această criză care a luat businessul local prin surprindere.

„Nivelul de încredere al consuma­torului a scăzut. Concedierile ce au loc în această perioadă şi cele ce vor urma ar putea să prelungească starea de neîncredere. Consumul privat nu va mai fi un motor de creştere pe termen scurt sau mediu“, explică Grigore Horoi, preşedintele grupului Agricola din Bacău, unul dintre cei mai mari producători de carne din România.

Consumul privat a fost principalul motor al economiei în ultimii ani, însă acum nu mai are „combustibil“. După opt ani de creşteri se estimează primul declin în 2020, de 6,2%, conform Comisiei Europene.

Cifra de afaceri în comerţul cu amă­nun­tul, principalul indicator pentru consumul privat, a crescut în lu­na martie cu circa 4% faţă de aceeaşi lu­nă din 2019, arată datele INS. Totuşi, la o privire mai atentă se obser­vă că avansul a fost susţinut de vân­zările de alimente şi de cele de me­dica­mente şi bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei - precum dezinfectantul. Alte categorii precum - electro-IT, mobilă, sau modă - postând scăderi puternice. Şi vânzările de carburant au scăzut odată cu limitarea mişcării populaţiei, în martie declinul anual fiind de peste 8%.

Cel mai puternic declin a fost în­registrat de piaţa de modă, unde înca­sările jucătorilor au scăzut la mai pu­ţin de jumătate. Închiderea centre­lor co­merciale - unde se realizează 99% din shoppingul de profil - stă în spa­tele acestui declin.

Totuşi, datele sunt „distorsionate“ dat fiind că în martie a existat o perioa­dă de circa zece zile de funcţionare nor­mală şi au existat totodată o serie de săptămâni de frenezie în comerţul alimentar când mulţi consumatori şi-au făcut stocuri şi când românii au cumpărat masiv bunuri gen conserve, făină sau produse de îngrijirea locuinţei. Acest apetit s-a temperat apoi şi ar putea să fie vizibil acest lucru în cifrele lunii aprilie.

„A existat o curbă mare de vânzare în cursul lunii martie, dar s-a schimbat coşul de cumpărături. S-au cumpărat produse de bază, cu valoare adăugată mică, ci nu cos­me­tice, produse profitabile“, spu­nea recent Călin Costinaş, deputy CEO în cadrul retailerului Profi, o reţea de peste 1.250 de super­mar­keturi şi ma­gazine de proximitate. El adaugă că în aprilie avansul s-a temperat.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.