Reteaua Corect

Răpunsul ASF către ziarul BURSA aruncă în aer Rapoartele oficiale

Scris de newsreporter in 19 octombrie 2020 la 10:04, in Business. 347 vizualizari Intra in discutie TaguriASF, bursa, raport oficial, raspuns shortlinkhttp://crct.ro/nwP9

Răspunsul ASF către ziarul BURSA aruncă în aer Rapoartele SIF Banat Crişana, căci Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îi contrazice lui Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat Crişana (SIF 1), afirmaţiile din documentele oficiale afişate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), că ar fi fost obligat la manipularea Valorii Activului Net în perioada când a marcat la piaţă acţiunile SIF Imobiliare (SIFI) din portofoliu, contrazicere care apare, oarecum surprinzător, tocmai în Scrisoarea de refuz a ASF la solicitarea unui document, formulată de noi în baza Legii liberului acces la informaţii publice.

Cazul manipulării de la SIF Banat Crişana este, deja, notoriu (vezi articolele numerotate de la NOTA BIBLIOGRAFICĂ, din subsol), deşi nu a fost recunoscut niciodată, încă, în mod direct, explicit, de autorităţi.

Bogdan Drăgoi, involuntar, a recunoscut manipularea şi, practic, s-a autodenunţat (demonstraţia se găseşte în articolul (3)).

Prin Comunicatul SIF Banat Crişana, din 30 iulie, afişat pe site-ul propriu şi la BVB, Drăgoi a avut intenţia să respingă acuzaţia de manipulare rezultată din analizele publicate în BURSA, dar prin însuşi Comunicatul, el a furnizat dovezi ale manipulării şi mai mult, a avut imprudenţa să arate că nu se dă în laturi să afirme falsul în acte publice, sub semnatură.

Din această cauză, am căpătat o neîncredere în declaraţiile sale şi în documentele care emană de la administratorul SIF Banat Crişana şi am dedus că nu este exclus ca Bogdan Drăgoi să falsifice realitatea şi în alte privinţe.

Întrucât el a invocat în mod repetat că distorsionarea Valorii Activului Net a fost un act impus printr-o anumită Adresă ASF, cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019, am vrut să verificăm că spune adevărul şi am solicitat Adresa respectivă la ASF, în baza Legii accesului la informaţiile publice (vezi articolul (9)).

Deşi a refuzat să ne furnizeze o copie după această Adresă, ASF a făcut unele precizări în răspunsul său care contrazic în clar ceea ce susţine Drăgoi în Rapoartele oficiale ale SIF Banat Crişana.

• CINE MINTE? - O ÎNTREBARE DE PUŞCĂRIE

În acest moment, (în absenţa copiei după Adresa ASF, cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019), nu putem decide cine minte şi cine spune adevărul - Autoritatea de Supraveghere Financiară spune adevărul şi administratorul SIF Banat Crişana minte, sau invers?

Situaţia este creată de mai multe documente, dar, pentru limpezime, ne putem rezuma la trei:

A. Comunicatul SIF Banat Crişana, din 30 iulie

"Prin adresa nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019, Autoritatea de Supraveghere Financiară a comunicat Societăţii că nu poate excepta SIF Banat-Crişana de la aplicarea metodei de evaluare stipulată la art. 113 lit. a, pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/2014, adică preţul de referinţă aferent zilei pentru care se efectuează calculul, precum şi faptul că va verifica aspectele cu privire Ia o posibilă incidenţă a dispoziţiilor aplicabile în materia abuzului de piaţă".

(Semnat: Bogdan Drăgoi, preşedinte SIF Banat Crişana)

B. Răspunsul ASF la solicitarea ziarului BURSA:

"În ceea ce priveşte adresa ASF nr. SI/DRA 2690.1/18.06.2019 transmisă SIF BANAT CRIŞANA S.A., menţionăm că, faţă de cele citate în adresa dumneavoastră din raportul curent publicat de această societate în data de 30 iulie 2020, corespondenţa ASF precizează faptul că nu poate fi exceptată cu caracter general SIF Banat Crişana S.A. de la aplicarea metodei de evaluare stipulată la art. 113 lit. a) pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/2014, în cazul în care sunt îndeplinite cerinţele de lichiditate necesare pentru activarea acestei prevederi".

(Semnat: Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte ASF)

C. SITUAŢIA activelor şi datoriilor SIF Banat-Crişana la 29.05.2020" - anexa nr. 16 :

"SIF Imobiliare PLC este emitent listat la BVB pe piaţa AeRO (tranzacţionat sub simbolul SIFI), dar cu o lichiditate foarte scăzută".

(Semnat: SIF Banat Crişana; Certificat depozitar: Banca Comercială Română)

În citatul A., Drăgoi afirmă că ASF l-a obligat să evalueze SIF Imobiliare prin marcare la piaţă (dar omite să adauge precizarea din Răspunsul ASF, că obligaţia aceasta se activează dacă sunt îndeplinite cerinţele de lichiditate).

În citatul B., Grădinescu afirmă că, dimpotrivă, obligaţia are un caracter general, dar se aplică doar dacă SIF Imobiliare îndeplineşte cerinţele de lichiditate pentru asta (paragraf omis de Drăgoi).

În citatul C., SIF Banat Crişana şi BCR semnează afirmaţia că SIF Imobiliare are o lichiditate foarte scăzută.

Adică, însăşi SIF Banat Crişana (Drăgoi) afirmă explicit că SIF Imobiliare nu îndeplineşte cerinţele de lichiditate, deci, (dacă Grădinescu - ASF nu minte), afirmaţia lui Drăgoi din Citatul A. este o minciună: ASF nu a obligat administratorul SIF Banat Crişana să evalueze SIF Imobiliare prin marcare la piaţa şi Drăgoi minte.

Repet, în această fază a examinării faptelor, documentelor şi declaraţiilor în acte oficiale, în absenţa Adresei ASF cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019, nu putem stabili cu certitudine cine minte - Drăgoi sau ASF.

Este Drăgoi mincinosul sau este o complicitate a sa cu ASF, la declanşarea manipulării pieţei de capital?

Răspunsul conduce la o potenţială pedeapsă penală.

• ASF ASCUNDE DOVADA MINCIUNII

Faţă de informaţia explozivă din răspunsul ASF către ziarul BURSA, care aruncă în aer Rapoartele oficiale ale administratorului SIF Banat Crişana, faptul că refuză să dea curs solicitării noastre să ne furnizeze o copie după Adresa ASF cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019, a intrat în umbră, în primă instanţă.

Dar, acum, după analiza consecinţelor răspunsului ASF, devine crucială confruntarea afirmaţiilor cu documentul solicitat de BURSA.

Precizez că el nu este necesar pentru a dovedi manipularea Valorii Activului Net la care s-a dedat administratorul SIF Banat Crişana, pentru că asta este deja demonstrat în articolele publicate în BURSA.

Documentul ASF este necesar pentru a stabili dacă această manipulare a fost declanşată în complicitate cu ASF sau nu.

Aceasta este raţiunea pentru care nu vom sista demersurile de obţinere a acestui document, pentru că este evident că, indiferent cum a clasificat ASF acest document de i-a iesit că n-ar face parte din categoria celor de interes public, interesul public pentru el este al întregii comunităţi a pieţei de capital.

Interesul pieţei de capital în Adresa ASF cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019 nu este din simpla curiozitate să-si bage nasul în treburile interne şi secrete ale acestei ezoterice instituţii numită Autoritatea de Supraveghere Financiară, ci de informaţia de acolo depind decizii de investiţii, soarta banilor şi tot ce atârnă de asta.

Ca să nu mai vorbim şi de soarta lui Bogdan Drăgoi şi Gabriel Grădinescu, aceştia fiind doar primii care îmi vin în minte.

• NOTĂ BIBLIOGRAFICĂ

(1) "SIF Imobiliare - un caz care ilustrează dezmembrarea pieţei noastre de capital"/BURSA / 30 iulie;

(2) "Replica SIF Banat Crişana poate fi suspectată de intenţia manipulării pieţei; Valoarea Activului Net este manipulată cu bună ştiinţă"/BURSA / 04 august;

(3) "Preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi se autodenunţă pentru manipularea pieţei"/BURSA / 06 august;

(4) "Manipularea de la SIF Banat Crişana a fost intenţionată"/BURSA / 10 august;

(5) "Răspunsuri ale instituţiilor pieţei la solicitarea BURSA să ia poziţie faţă de manipularea de la SIF Banat Crişana"/BURSA / 12 august;

(6) "Poziţia Asociaţiei Brokerilor faţă de manipularea de la SIF Banat Crişana"/BURSA/14 august;

(7) "ASF nu ia nicio măsură să oprească manipularea; cifrele manipulate de SIF Banat Crişana continuă să fie afişate public de BVB şi AAF"/BURSA/ 14 august:

(8) "Performanţa SIF Banat Crisana pe luna iulie este negativă (minus 9,3 milioane de euro), dar administratorul raportează la BVB creşterea VAN"/BURSA/15 august;

(9) "PURTĂTOR DE CUVÂNT, FĂRĂ CUVÂNT/ ASF - prima zi, credibilitate de 100%" / BURSA / 15 octombrie;

(10) "ASF a răspuns oficial ziarului BURSA: Nu vă dăm documentul solicitat"/BURSA / 16 octombrie.

Si altele.

Articol de MAKE, preluat din Bursa.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.