Reteaua Corect

Proiectul privind reactoarele modulare mici a fost anulat în SUA. Ce zice Ministerul Energiei

Proiectul inovator al NuScale privind construierea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor, informează Bloomberg, potrivit HotNews. Reactoarele urmau să fie construite în Utah, însă NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul. Acțiunile NuScale din Portland, Oregon, au scăzut cu peste 27% după acest anunț. Semne privind un posibil eșec au apărut încă de acum două săptămâni și HotNews.ro a scris pe larg despre ele.

De remarcat că în ziua în care pica NuScale în SUA, Iohannis anunța alt proiect privind reactoare mici, dar cu companii europene.

Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă prin care susține că "România își menține încrederea în tehnologiile SMR".

Acuzații grave aduse companiei americane

În urmă cu două săptămâni, companiei americane i-au fost aduse o serie de acuzații grave de către Iceberg Research, o companie de analiză financiară. Reamintim că NuScale este compania care ar urma să furnizeze tehnologia reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești, acesta fiind un proiect inovator.

O analiză a Iceberg Research arată că NuScale Power ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un "client fals", Standard Power, pentru dezvoltarea unor capacități de producere a energiei de 1.848 MW.

Iceberg arăta că NuScale are probleme și cu Carbon Free Power Project (“CFPP”) pentru Utah Associated Municipal Power Systems (“UAMPS”), în condițiile în care se apropiau anumite termene limită, iar lucrurile nu s-au mișcat. Până în ianuarie 2024 trebuiau să crească angajamentele de contractare a energiei la 80% din capacitate (însemnând 370 MW din totalul de 462 MW) de la 26% (120 MW) în prezent, în caz contrar existând riscul rezilierii.

Actualii participanții la proiect au fost de acord cu acest calendar și în cazul rezilierii le vor fi rambursate sumele investite. Finalizarea CFPP rămâne o perspectivă incertă, cu depășiri constante ale costurilor, mai arăta Iceberg, în urmă cu două săptămâni.

Potrivit acestuia, pe 13 octombrie 2023, fostul director financiar Chris Colbert a vândut ultima parte din pachetul deținut la NuScale.

NuScale va plăti o taxă de reziliere de 49,8 milioane dolari

Anunțul privind anularea proiectului din Utah a fost făcut inclusiv printr-un comunicat de presă, de către compania americană. Potrivit acestuia, anularea a fost făcută de comun acord, deoarece nu au suficiente angajamente de contractare, care ar fi trebuit să ajungă la 80%, nu sub 30% câte s-au înregistrat până acum.

NuScale a fost de acord să plătească UAMPS o taxă de reziliere de 49,8 milioane dolari.

NuScale susține că va continua proiectele cu ceilalți parteneri, printre care și România, chiar dacă a eșuat în SUA

Compania NuScale consideră că este "un succes extraordinar" stadiul în care a ajuns cu tehnologia privind reactoarele modulare mici și că va continua să o implementeze împreună cu viitorii clineți. Reamintim că printre clienții NuScale se află și România, prin compania de stat Nuclearelectrica, cu proiectul de la Doicești privind construirea unor capacități instalate de 462 MWe (6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul).

„Prin munca noastră alături de Utah Associated Municipal Power Systems și prin parteneriatul nostru cu Departamentul de Energie al SUA, am avansat cu proiectul NuScale Power Modules până la punctul în care companiile din energie, Guvernele și industria se pot baza pe o tehnologie dovedită, aprobată și care se află în producție activă. În ultimii zece ani, tehnologia NuScale a avansat până la stadiul de implementare comercială. Atingerea acestei ținte este un succes extraordinar pe care îl vom continua alături de viitorii clienți", a declarat președintele și directorul executiv al NuScale. John Hopkins.

Acesta susține că „NuScale va continua cu "ceilalți clienți interni și internaționali să aducă pe piață tehnologia SMR americană".

Ministerul Energiei crede în "implementarea cu succes în România a tehnolgiilor SMR"

"România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea. Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR", se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, transmis joi dimineață.

Potrivit acestuia, proiectul SMR derulat în România poate poziționa România ca lider al statelelor care susțin SMR. În plus, proiectele bazate pe tehnologia SMR sunt aliniate cu perspectiva UE, care recunoaște contribuția SMR la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și securitate energetică, spune Ministerul Energiei. România are toate premisele pentru a dezvolta proiecte bazate pe tehnologia SMR, a adăugat Ministerul Energiei.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.