Reteaua Corect

Profitul Romgaz a crescut, producţia de gaze a scăzut

Scris de newsreporter in 15 Mai 2020 la 15:19, in Business. 492 vizualizari Intra in discutie Tagurigaz, productie, profit, romgaz shortlinkhttp://crct.ro/nw5X

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a înregistrat în primul trimestru un profit net de 571,9 milioane lei, mai mare cu 5,5% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a scăzut cu 4,7%, la 1,362 miliarde metri cubi, scrie Știripesurse.ro.

"Grupul Romgaz a înregistrat în primul trimestru al anului 2020 o cifră de afaceri de 1,43 miliarde lei, în scădere cu 16,51%, respectiv 282,8 milioane lei, comparativ cu cea realizată în primul trimestru al anului 2019. Profitul net de 571,9 milioane lei a fost mai mare cu 5,54%, respectiv 30,1 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului anterior", arată raportul trimis vineri de companie Bursei de Valori Bucureşti.

Producţia de gaze naturale a fost de 1,362 miliarde mc, fiind cu 4,7%, respectiv 67,7 milioane mc sub cea înregistrată în primele trei luni din 2019.

Cantitatea de energie electrică produsă a fost de 258,9 GWh în primul trimestru, cu 51,5% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut (170,8 GWh), diferenţa faţă de energia emisă în Sistemul Energetic Naţional reprezentând consumul propriu tehnologic al termocentralei.

"Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al anului 2020 a fost de 1,362, miliarde mc, cu 4,7% mai mică decât cea înregistrată în perioada similară a anului precedent. Nivelul de producţie, relativ ridicat realizat în trimestrul 1 2020 ţinand cont de faptul că orice companie extractivă de hidrocarburi înregistrează un declin de producţie, a fost susţinut de: finalizarea unor lucrări de investiţii pentru conectarea de noi sonde la infrastructura productivă; continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze care a dus la diminuarea declinului de producţie pe aceste zăcăminte; efectuarea de operaţii de reparaţie şi intervenţie în sonde în urma cărora s-au reactivat o serie de sonde cu debite importante", se arată în raport.

Aceste rezultate au fost obţinute în condiţiile în care: importul de gaze naturale intrat în consum a fost de aproximativ 9 TWh, în scădere cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut; din stocurile de gaze ale Romgaz aflate în depozitele subterane s-a extras cu 24,99% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2019.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional pentru primul trimestru din acest an a fost de 45,85 TWh, cu aproximativ 3,7 % mai mic decât cel înregistrat în trimestrul 1 2019, din care aproximativ 9 TWh a fost acoperit cu gaze din import iar diferenţa de 36,85 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 15,97 TWh, ceea ce reprezintă 34,83 % din consumul naţional şi 43,19% din consumul acoperit cu gaze din intern.

Cota de piaţă a Romgaz a scăzut cu 2,2% faţă de cota de piaţă înregistrată în T1 2019.

La data de 31 martie 2020 Grupul Romgaz înregistra un număr de 6. 240 angajaţi, iar compania Romgaz un număr de 5.724 angajaţi.

Grupul Romgaz este format din Romgaz SA, ca societate mamă, Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti, filială deţinută în proporţie de 100% de Romgaz şi asociaţii SC Depomureş SA (40% pondere în capitalul social) şi SC Agri LNG Project Company SRL (25% pondere în capitalul social).

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Romgaz are o capitalizare de 11,21 miliarde lei şi este controlată de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.