Reteaua Corect

Producţia industrială a încetinit în T1/2018 spre minimul ultimilor trei ani

Scris de newsreporter in 14 Mai 2018 la 10:11, in Business. 270 vizualizari Intra in discutie Taguri2018, 3 ani, ins, minim, productie industriala, românia, T1 shortlinkhttp://crct.ro/nsGL

Producţia industrială a crescut cu 4,9% în T1/2018, dar dinamica anuală în T1/2018 a înregistrat cel mai redus ritm din trimestrul al patrulea din 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Ziarul Financiar.

„Această evoluţie confirmă faza de maturitate a ciclului investiţional din industrie, pe fondul acumulării de provocări externe precum tensiunile comerciale globale, temperarea creşterii economice în zona euro şi interne, precum intensificarea dezechilibrelor macroeconomice şi majorarea costurilor de finanţare“, spune Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania în raportul BT Macro Focus.

Conform datelor INS producţia industrială a crescut cu un ritm lunar de 0,5% în martie, după ajustările din ianuarie şi februarie, cu dinamici lună la lună de 3.4%, respectiv 0,7%.

Această evoluţie a fost determinată de re­­venirea pe creştere a componenţei pre­lucră­­toare, cu o dinamică lunară de 0.1%, după declinul consemnat în ianuarie şi fe­brua­­rie cu ritmuri lunare de 1,5%, respectiv 2,6%.

Comenzile noi în industria prelucrătoare au decelerat la 10% an la an în martie, cel mai redus ritm din septembrie 2017. Tot în martie producţia industrială a crescut cu 1,2% an la an, aceasta fiind cea mai slabă dinamică din aprilie 2017. Evoluţiile au fost influenţate şi de inflexiunea productivităţii muncii, care exprimă premise de decelerare economică pe termen scurt - în linie cu previziunile Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi BERD, potrivit raportului BT.

 

Pe de altă parte, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 18,1% an la an la 2,7 miliarde de euro în primul trimestru. De asemenea, salariul mediu net a atins un nivel record în martie - 2.704 de lei, accelerarea salariului real la 10% an la an exprimând premise nefavorabile pentru competitivitatea internaţională pe termen scurt. Nu în ultimul rând, BNR a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen mediu urcând prognoză de inflaţie pe final de 2018 la 3,6% an la an şi a majorat rata de dobândă de politică monetară la 2,5% la a patra şedinţa de politică monetară din acest an.

În România industria are o pondere de circa 24-25% din Produsul Intern Brut, iar anul trecut s-a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei industriale din ultimii 15 ani, de 8,2%, conform INS. Revenirea economică robustă a Europei, a Germaniei în special, a determinat o creştere neanticipată a producţiei industriale în România, cu industria prelucrătoare pe post de motor - 8,9% avans în 2017.

Analiştii privesc însă cu rezervă această creştere pentru că ea este, procentual, însemnată, dar industria, în ansamblul ei, rămâne una cu valoare adăugată mică, prin urmare valoarea exporturilor este mică, cu mult sub cea a importurilor, ceea ce face ca exportul net să aibă o contribuţie negativă la creşterea economică.

De asemenea, componenta energie & utilităţi a crescut pentru a două luna la rând în martie, cu 4.5% faţă de februarie. Pe de altă parte, în industria extractivă producţia s-a ajustat cu 1% lună la lună în martie. În dinamica an la an producţia industrială a decelerat pentru a treia luna la rând în martie, spre 1.2%, cel mai redus ritm din aprilie 2017.  Evoluţia a fost determinată de stagnarea componenţei prelucrătoare. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.