Reteaua Corect

Probleme cu ofertele furnizorilor de energie

Furnizorii de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) sunt obligați să trimită trei oferte către portofoliul propriu de consumatori casnici din serviciul universal, potrivit ultimului ordin al Autorității Naționale de Reglementantare în Domeniul Energiei (ANRE). Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, în acest fel se induce în rândul consumatorilor ideea că în urma alegerii unei dintre ofertele primite consumatorul va beneficia de cea mai mică ofertă din piață existentă la acel moment, ceea ce este fals. Pe piață, la alți furnizori există oferte cu prețuri mult mai mici, cu până la 19%, scrie Hotnews.ro.

De fapt, cele mai mici oferte ale furnizorilor din piața de energie conform Comparatorului de prețuri al ANRE sunt mai mici cu până la 19% față de prețul cel mai mic ofertat de furniorul actual al consumatorului casnic aflat în Serviciul Universal, arată Asociația Energia Inteligentă. Potrivit acesteia, o astfel de situație manipulatorie ar putea fi corectată printr-un ordin al ANRE în care să se stabilească obligația furnizorului de a transmite o copie a tabelului din Comparatorul de Preț al ANRE cuprinzând oferta sa cea mai mică și toate ofertele existente în Comparator sub oferta sa.

În lipsa acestei informații consumatorii vor achita în continuare prețuri mai ridicate față de prețul din anul 2020 cu până la 19% (de menționat că în Serviciul Universal, în momentul de față consumatorii achită prețuri mai ridicate cu pănă la 26%), mai arată Asociația Energia Inteligentă.

Din datele prezentate, se observă din nou că ENEL se prezintă diferit față de ceilalți furnizori existenți pentru consumatorii casnici. Asociația Energia Inteligentă pune acest fapt pe practica companiei de a trece un număr mare de consumatori casnici în piața concurențială după anul 2018 (inclusiv fără consimțământul acestora) și a crește substanțial prețul energiei electrice la consumatorii din piața concurențială, ”compensând” cu oferte prețuri mai mici consumatorii care doresc să treacă în piața concurențială din Serviciul Universal.

Dar de ce ceilalți furnizori au prețuri mai mari față de cel mai mic preț din piață? Răspunsul este unul complex și cuprinde multe motive de la costuri mai mari ale furnizorii actuali, până la avantajele portofoliului de clienți deținut.
Asociația Energia Inteligentă analizează unul dintre aceste motive, cel privind activitățile incorecte care există în piața de energie și care are efecte negative în funcționare și dezvoltarea, mai ales pe termen mediu și lung, a funcționării pieței de energie. Pe actuala piață există furnizori – producători de energie electrică care vin cu următoarele practici. Astfel, aceștia vând energie electrică en gros furnizorilor (cantitățile mari, teoretic au prețul cel mai mic), la prețuri cu cca. 10-15% mai mari decât prețul cu care vând en detail consumatorilor lor finali (cantitățile mici, teoretic au prețul cel mai mare), mai arată Asociația Energia Inteligentă.
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.