Reteaua Corect

Principalele schimbări și necunoscute ale achiziției Telekom

Scris de newsreporter in 18 noiembrie 2020 la 10:20, in Business. 356 vizualizari Intra in discutie Taguriachizitie, orange, OTE, Telekom shortlinkhttp://crct.ro/nwXU

Românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone. Tranzacția de față, supusă acordului Comisiei Europene, este mai complicată, deoarece și statul roman este acționar în Telekom, iar grecii de la OTE renunță doar la operațiunile fixe, nu și la cele mobile furnizate prin fostul Cosmote, în care Orange ar deveni acționar minoritar, scrie Hotnews.ro.


Orange a anunțat în data de 9 noiembrie că a semnat cu grupul elen OTE
 acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.
 • "La valoarea agreată de 497 milioane euro pentru întregul pachet de acțiuni (100%), valoarea acțiunilor deținute de OTE este de 268 milioane euro, valoarea putând fi supusă unor ajustări, la încheierea tranzacției, pentru a balansa modificările anumitor elemente, precum datoria netă sau capitalul circulant. OTE își păstrează statutul de acționar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications S.A. (“TKRM”). (..)
 • Tranzacția face obiectul aprobărilor instituțiilor cu rol de reglementare și a altor condiții, finalizarea acesteia fiind estimată în a doua jumătate a anului 2021. Până atunci, nimic nu se schimbă pentru clienți, compania continuând să furnizeze aceleași servicii ca și până acum.", a comunicat Telekom Romania.

Câți clienți ar fi afectați de achiziția Telekom Romania (Fix) de către Orange


Click pentru a deschide

Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom) este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, după grupul DIGI/ RCS&RDS, cu o cifră de afaceri de 622 milioane de euro în 2019.

Cine sunt acționarii fostului Romtelecom:

 • Telekom Romania Communications este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

De precizat că germanii de la Deutsche Telekom (DT) dețin 46,9% din acțiunile grupului elen OTE, cel mai mare pachet de acțiuni, ceea ce înseamnă că tranzacția a avut cu siguranță nevoie de acordul nemților de la DT.


Click pentru a deschide

În prezent, Telekom Romania (Fix) are o rețea fixă de telecomunicații la nivel național, care deservește aproximativ 930.000 de clienți de Internet de mare viteză, și 1,2 milioane de abonați la serviciile TV.

Practic toți românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la fostul Romtelecom, în prezent Telekom Romania Communications, ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, dacă această tranzacție primește acordul Comisiei Europene și al autorităților de concurență.

Recentele rezultate ale grupului elen OTE, publicate după anunțul tranzacției cu Orange, arată că, la sfârșitul trimestrului III din 2020, Telekom România (Fix) avea următorii clienți:

 • Telefonie fixă: 1.104.764 linii (în scădere anuală cu 14,9% - 192.836 de linii față de trimestrul 3 din 2019)
 • Internet fix de mare viteză: 934.159 abonați (în scădere cu 10,1% față de același trimestru din 2019, respectiv cu 104.408 abonați)
 • Televiziune (TV): 1.242.746 abonați (în scădere cu 8,2% față de trimstrul similar al anului trecut, respectiv cu 110.710 abonați)
 • Servicii convergente fix-mobile: 908.898 utilizatori (în creștere cu 10.1% față de trimestrul similar din 2019, respectiv cu 83.457 utilizatori)

Serviciile convergente fix-mobile sunt furnizate de către Telekom România Communications (fostul Romtelecom) în baza unui contract MVNO (operator mobil virtual) cu Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote).

Toți acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Câți clienți ai Telekom România nu ar fi afectați de tranzacția cu Orange


Click pentru a deschide


Grupul elen OTE nu se retrage însă definitiv din România.
 Grecii au anunțat că își păstrează pachetul majoritar de acțiuni de la Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote).

La sfârșitul celui de-al treilea trimestru din acest an, acest operator avea 3.781.928 utilizatori de comunicații mobile (în scădere cu 10,5% față de același trimestru din 2019, respectiv cu 443.245 de utilizatori), confom datelor OTE.

Cine sunt acționarii fostului Cosmote:

 • Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) este deținută de OTE (69,9998630%)Telekom Romania Communications (30,0001364%) și Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) - (0,00000006%).

Ce câștigă Orange din această tranzacție: 90.000 km de rețea de fibră optică care acoperă aproape 3 milioane de gospodării


Click pentru a deschide


Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, a anunțat că achiziția Telekom România (Fix) îi va accelera, în mod semnificativ, strategia de a furniza servicii convergente fix-mobil pe piața locală.

Dintre cei patru mari operatori prezenți în piața de comunicații (Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS), Orange a rămas singurul care nu are dezvoltată în mod semnificativ și o infrastructură fixă de comunicații. Orange a început de ceva timp să-și dezvolte propria rețea de fibră optică dar nu îndeajuns pentru a ține pasul cu rivalii din piață.

De ce ar avea nevoie Orange de o rețea fixă de fibră optică? Dezvoltarea tehnologiei 5G presupune o densificare a site-urilor de antene telecom de câteva ori față de cele existente, iar pentru ca toate aceste antene să fie interconectate este nevoie de multă fibră optică.

Acesta este și motivul pentru care Vodafone, al doilea mare operator local de comunicații mobile, a cumpărat anul trecut UPC - al doilea mare operator de comunicații fixe prin cablu.

Prin preluarea controlului asupra Telekom România, Orange își rezolvă această problemă, acest lucru fiind spus printre rânduri chiar în anunțul tranzacției:

 • "Prin infrastructura de rețea pe care o deține, Telekom România (FIX) oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării.", se arată în anunțul tranzacției dintre Orange și Telekom.

   

Marea necunoscută: Ce câștigă statul român din tranzacția Orange-Telekom?

Dacă ar fi să ne orientăm doar după ceea ce s-a comunicat oficial în privința acestei tranzacții, am putea crede că statul român nu a făcut mai nimic în a-și păstra un cuvânt de spus într-un operator care deține infrastructuri de interes strategic național.

Pe baza doar a ce s-a comunicat oficial, ar însemna că Orange ar deveni acționarul majoritar (cu 54,01%) la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), companie la care statul ar avea în continuare 45,99% din acțiuni.

Mai multOrange și statul român ar fi acționari minoritari la Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote), în condițiile în care această companie va continua să opereze în piața din România sub controlul OTE (70% din acțiuni).

Lucrurile nu ar arăta deloc bine pentru statul român, despre care unele surse guvernamentale susțin că ar fi avut un drept de preemțiune în cazul în care OTE ar fi decis să vândă.

Nu era oare mai bine ca statul să cumpere participația OTE la Telekom Fix? Nu putea găsi statul 268 milioane de euro? Statul român ar fi preluat integral controlul asupra vechiului Romtelecom și ar fi avut un cuvânt mai puternic de spus și la fostul Cosmote.

 • Sub protecția anonimatului, mai multe surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că achiziția Telekom Romania (Fix) de către Orange nu s-ar rezuma doar la cele comunicate acum oficial, ci ar fi urmată de o nouă operațiune în care Telekom Romania (Fix) ar fi absorbită de Orange Romania, în care statul român ar deține 20% din acțiuni.

Potrivit surselor HotNews.ro, în vara acestui an, Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, ar fi semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România, statul român urmând să dețină 20% din acțiunile noii entități create.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu a și fost prezentat în luna august în ședință de Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.

 • Termenii acestui acord între statul român și Orange sunt confidențiali, iar Memorandumul nu a fost făcut public.

Chiar dacă ulterior Orange absoarbe și participația statului (45,99%), iar statul ar primi 20% din noul Orange România, tot nu e clar de ce ar fi mai bine decât varianta în care statul ar fi deținut complet propriul operator-Romtelecom.

Legat de participația statului în Telekom, în contextul tranzacției dintre Orange și OTE, ministrul Lucian Bode a declarat pentru HotNews.ro că 'după multe eșecuri răsunătoare din trecut față de care statul român a rămas pasiv, ceea ce contează acum cel mai mult e că interesele statului român vizavi de acest subiect au fost protejate așa cum trebuie".


Cum însă termenii și structura tranzacției dintre Orange și Telekom în România sunt secretizate
, este greu de spus la acest moment cât de bine au fost protejate interesele statului în Telekom România.

Cât despre Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote), de a cărui achiziție ar fi fost interesat DIGI/RCS&RDS, sursele HotNews.ro susțin că tranzacția ar fi picat în condițiile în care RCS&RDS ar fi oferit doar o treime din prețul solicitat de grupul DT/OTE.

Implicațiile achiziției Telekom Romania (Fix) de către Orange: Cum ar fi afectată concurența și prețurile din piață?


Click pentru a deschide


Este greu de crezut că după finalizarea tranzacției,
 Orange România va rămâne o entitate separată de Telekom România Communications, în care să rămână doar cu pachetul majoritar de acțiuni. Orange își dorește o integrare completă cu Telekom, pe modelul Vodafone-UPC.

Este posibil deci să asistăm la o fuziune prin absorbție a Telekom Romania (fix), ceea ce va duce la o concentrație și mai mare în piața de comunicații.

 • Dispariția unui operator ca Telekom România (Fix) ar putea duce la reducerea competiției din piață și creșterea prețurilor.


Comisia Europeană în colaborare cu Consiliul Concurenței din România
 va analiza în perioada următoare în ce măsura această tranzacție afectează sau nu concurența.

Cel puțin din punct de vedere al veniturilor, o fuziune între Orange și Telekom România Communications (fostul Romtelecom) ar crea o entitate care ar deține peste 55% din totalul veniturilor industriei de comunicații electronice.

Acest fapt a fost semnalat recent de dr. Nicolare Oacă, expert în telecomunicații, care susține că "vânzarea Romtelecom către Orange ar fi o greșeală fatală a Guvernului Orban", care va duce la reducerea concurenței, pierderea controlului statului asupra unor active strategice și creșterea prețurilor.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, situația financiară a celor două companii arăta astfel la sfârșitul anului 2019:

Orange Romania:

 • Venituri totale: 5.950.997.821 lei
 • Profit net: 384.682.125 lei
 • Angajati: 2.472 persoane

Telekom Romania Communications:

 • Venituri totale: 3.211.864.199 lei
 • Pierdere neta: 794.823.920
 • Angajați: 3.962 persoane

Veniturile cumulate ale celor două companii au fost de peste 9,16 miliarde de lei în 2019, cât 55,8% din totalul veniturilor din piața de comunicații electronice din România care a atins nivelul de 16,48 miliarde de lei anul trecut, potrivit Autorității de reglementare în Comunicații (ANCOM).

În privința cotelor de piață pe segmentul furnizării de servicii fixe (internet fix, TV și telefonie fixă) simpla achiziție a operațiunilor fixe ale telekom de către Orange nu pare să creeze mari probleme concurențiale, deoarece RCS&RDS este lider detașat pe acest segment.


Click pentru a deschide


Conform ultimelor date oficiale ale ANCOM,
 la finele anului 2019, pe zona de internet fix Orage și Telekom România (Fix) ar fi avut împreună 24% din numărul total de abonați, cu mult în urma RCS&RDS care avea o cotă de piață de 53%.

Diferența ar fi la fel de mare și pe segmentul abonaților TV
, unde RCS&RDS deține tot o cotă de piață de 53%, in timp ce Orange și Telekom Fix ar avea împreună abia 21% din totalul abonaților TV din România.

Abia pe zona de telefonie fixă, Orange și Telekom Fix ar ajunge pe primul loc in piață cu 40% din totalul liniilor de telefonie fixă, dar și aici lucrurile ar fi echilibrate deoarece RCS&RDS are 33% din piață, iar Vodafone are 24% după preluarea UPC.

De urmărit este și ce se va întâmpla în zona de telefonie mobilă, dacă în loc de 4 operatori vor mai rămâne doar 3 operatori.
Deocamdată însă, tranzacția dintre RCS&RDS și Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) a picat, grupul elen OTE promitând în ultimul raport financiar că vrea să transforme divizia de comunicații mobile într-o "entitate agilă și de succes" pe piața din România.

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.