Reteaua Corect

Previziuni cutremurătoare pentru zona euro: Șeful Blackstone a dat cărțile pe față

Scris de newsreporter in 08 octombrie 2019 la 10:21, in Business. 376 vizualizari Intra in discutie TaguriBlackstone, economic, Stephen Schwarzman, zona euro shortlinkhttp://crct.ro/nv5X

Zona euro riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică prelungită de tipul celei traversate de Japonia pe parcursul mai multor decenii, dacă guvernele nu vor oferi măsuri de stimulare fiscală, a avertizat directorul general al fondului de investiţii Blackstone, Stephen Schwarzman, la CNBC, potrivit news.ro, relatează Știripesurse.ro.

Vorbind luni la emisiunea ”Squawk Box Europe” de la televiziunea CNBC, Schwarzman a susţinut criticile venite din partea unor directori de bănci mari, cele mai recente exprimate de directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, referitoare la dobânzile negative.

Oudea a declarat pentru Financial Times că programul de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene (BCE) va susţine instituţiile financiare care au probleme, dar va împiedica în acelaşi timp consolidarea din sectorul bancar european.

BCE a decis recent lansarea unui program substanţial de relaxare cantitativă prin achiziţii de obligaţiuni şi reducerea dobânzii de referinţă cu 0,1 puncte procentuale, la -0,5%, un nou minim record.

Schwarzman a afirmat la CNBC că dobânzile negative din Europa fac tot mai dificil pentru instituţiile financiare, cum ar fi companiile de asigurări şi cele de depozite, să realizeze câştiguri.

Într-o încercare a de atenua o parte din presiunea generată de dobânzile negative asupra bilanţurilor băncilor, BCE a introdus un sistem în două viteze, o măsură incurajată de bănci europene mari.

“Motivul important este că instituţiile resepctive nu câştigă bani, nu îşi pot mări capitalul. Dacă nu îşi pot mări capitalul, atunci nu pot acorda mai multe împrumuturi oamenilor şi companiilor. Dacă nu poţi acorda împrumuturi, nu se dezvoltă economia. Este nevoie de creşterea creditării pentru a creşte economia ”, a spus şeful Blackstone.

Schwarzman a sugerat că în Europa dobânzile negative par să fie considerare un panaceu, dar a argumentat că economia zonei euro ajunge într-un punct în care măsurile de stimulare sunt necesare, în special în Germania.

”Alternativa este ceea ce a făcut Japonia timp de 25 de ani. Parctic nu s-a dezvoltat, a îngheţat. Acest lucru se poate întâmpla, nu este un lucru bun nici pentru oameni. Uneori trăim într-o lume în care toate alternativele sunt proaste şi cred că vedem acest lucru acum”, a spus acesta.

În ultimele luni au fost recunoscute pe scară largă comparaţiile dintre actualul climat economic din Europa şi Japonia. Aşa-numita ”japonizare” din zona euro se referă la posibilitatea repetării ”deceniilor pierdute” din Japonia, sub forma creşterii scăzute şi a unei uşoare deflaţii.

”Japonia a experimentat diferite forme de relaxare cantitativă, dobânzi zero şi dobânzi negative, începând din 1982, dar fără prea multe dovezi că au avut efect în economie”, a spus un analist al VTB Capital, Neil McKinnon, într-o notă publicată după anunţul BCE referitor la noul pachet de stimulare.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.