Reteaua Corect

Presiuni mari asupra Bugetului pe 2024

Scris de newsreporter in 05 decembrie 2023 la 11:53, in Business. 374 vizualizari Intra in discutie Taguri2024, buget, despagubiri, rosia montana, salarii shortlinkhttp://crct.ro/nCiN

Guvernul pregătește bugetul pentru anul viitor. Presiunile asupra cheltuielilor publice sunt, însă, mari. Este vorba despre creșterile de salarii bugetare, de pensii și, în plus, o surpriză neplăcută care poate veni de la tribunalul de la Washington, relatează Știripesurse.

În perioada următoare, mai transparent sau mai opac, actualul guvern va elabora bugetul de stat pe anul viitor. Experiența de anul trecut trebuie să fie un dureros semnal de alarmă. În sensul că bugetul pe anul 2023 a fost pregătit și adoptat într-un mod complet neprofesionist și total rupt de realitatea economiei românești. Cea mai bună dovadă în acest sens este deficitul bugetar programat la 4,4% din PIB, dar care va ajunge între 5% și 6% din PIB, relatează Constantin Rudnițchi într-un comentariu pentru RFI preluat de Rador Radio România.

Așadar, experiența anului trecut în ceea ce privește construcția bugetară nu trebuie repetată. Dar, se poate face ceva în acest sens? Cea mai eficientă metodă ar fi revizuirea rolului Consiliului Fiscal, în sensul în care instituția ar trebui să aibă la dispoziție 30 de zile pentru a-și prezenta recomandările, iar Executivul să fie obligat să țină cont de observațiile făcute. În absența acestor proceduri legale speranța construirii unui buget realist rămâne la ministrul finanțelor, care ar trebui să fie mai responsabil și mai profesionist decât precedentul șef al finanțelor publice.

Sarcina asamblării bugetului pe anul viitor este una foarte complicată. Sunt cel puțin trei zone de presiune în contul anului 2024. Prima dintre ele este legată de cererile de creștere ale salariilor plătite din fonduri publice. Profesorii și angajații din educație așteaptă ca promisiunile guvernului făcute după greva din vara acestui an să fie incluse în bugetul pe anul viitor. Sunt multe alte categorii de funcționari publici care cer salarii mai mari și care au primit deja promisiuni sau o legislație specifică.

A doua zonă de presiune privește impactul bugetar al creșterii pensiilor. Au fost până acum opinii radical opuse în ceea ce privește sustenabilitatea creșterii pensiilor. Să vedem, însă, două analize ale agențiilor de rating pe acest subiect. Standard & Poor s scrie într-un raport publicat recent că legea pensiilor ar putea deraia planurile de consolidare fiscală pe termen mediu și eventual poate schimba și ipotezele de rating. Mai exact, agenția arată că fără măsuri de corecție deficitul bugetar va rămâne peste 5% din PIB în următorii ani, ceea ce va crește și datoria publică. Analiștii Standard & Poors atrag atenția că s-a întâmplat ca legislația pensiilor să fie amânată sau modificată ad-hoc din cauza impactului bugetar.

Agenția Fitch remarcă, dincolo de câteva prevederi ale noii legi, un element neașteptat și anume recalcularea anunțată de guvern care va duce la creșterea a aproximativ trei milioane de pensii cu o medie de 22%. Această indexare ar putea submina sustenabilitatea sistemului de pensii, se arată în raportul Fitch.

Un al treilea element complicat pentru bugetul pe anul viitor este situația procesului dintre Gabriel Resources și statul român pe tema proiectului minier de la Roșia Montană. Concret, în luna septembrie a.c., tribunalul Băncii Mondiale cu sediul la Washington a declarat închisă procedura de arbitraj între compania canadiană și România. O decizie urmează să fie pronunțată cel mai târziu în ianuarie 2024, dar este foarte probabil ca tribunalul să decidă în favoarea companiei Gabriel Resources. Dacă se va întâmpla așa, statul va trebui să plătească de la buget între 3,3 miliarde de dolari (valoarea inițială a despăgubirilor) și 6,4 miliarde de dolari, dacă se vor lua în calcul și dobânzile aferente perioadei litigiului și până la plata efectivă. Sunt mulți bani care ar trebui trecuți, pentru orice eventualitate, în buget.

Nu ne putem face prea multe speranțe. Bugetul pe anul viitor va suferi probabil de aceleași probleme ca în ultimii ani: venituri supraevaluate, cheltuieli subdimensionate. Depinde, însă, la ce nivel.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.