Reteaua Corect

Preţul cărnii de porc s-ar putea tripla în 2020

Preţul cărnii de porc s-ar putea tripla în anul viitor faţă de anul 2018, după ce în 2019 s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă, ajungând la un cost mediu de 4 euro/kg în rafturile supermarketurilo, scrie Ziarul Financiar.

Cauza acestei creşteri este diminuarea bruscă a cantităţii de carne de porc, produsă de prezenţa pestei porcine africane în majoritatea judeţelor din România, a spus Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, formată din 52 de producători de mezeluri, care realizează 60% din producţia naţională.

„Anul acesta preţurile s-au dublat la carnea de porc, iar anul viitor se vor tripla. Carnea de porc a ajuns să fie 4 euro/kg la raft. Ce se va întâmpla cu industria noastră? Se va duce înspre carnea de pui, oaie sau vită şi vor creşte şi preţurile cărnii de pui, oaie sau de vită. Jumătate din proteina naţională am pierdut-o. Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară”, a spus  Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, în cadrul conferinţei de presă „Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc”.

Totuşi, el spune că din cauza faptului că marii jucători de carne din România nu mai pot acum să exporte producţia realizată în România, carnea merge în special în supermarketuri, drept pentru care „carnea este încă ieftină, altfel preţul ar fi dublu la raft faţă de cât este acum”.

Totodată, antreprenorul din spatele brandului de mezeluri Cris-Tim, consideră că reducerea cantităţii de carne de porc este o problemă globală, Asia fiind unul dintre continentele care se confruntă cu această problemă, mai exact China, unde producţia locală nu mai poate satisfice consumul şi importatorii se îndreaptă spre ţările europene. „Guvernul chinez cumpără carne de porc de la marii producători europeni.”

Timiş susţine că România ar putea să-şi refacă industria şi efectivul de porci în câţiva ani, însă mai întâi trebuie să ia măsuri concrete de combatere a pestei porcine. În prezent, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare, potrivit ANSVSA. De la prima semnalare a prezenţei virusului în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până acum, au fost eliminaţi peste 540.000 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate peste 2.300 de cazuri la misterţi.

„Trebuie eradicată pesta. Este nevoie de trasabilitată, să nu se mai vândă porci în târguri şi să nu fie crescuţi mai mult de cinci porci în gospodăriile populaţiei. (…) În urmă cu zece ani era pestă clasică şi s-a luat măsura să fie îngrădite arealele de vânătoare. Acum, epidemia a fost mărită de circulaţia libera a porcilor mistreţi. Asociaţiile de vânătoare ar trebui să vadă interesul naţional”, a mai spus Radu Timiş.

Preşedintele ARC a încheiat într-o notă relative optimistă, susţinând că din discuţiile sale cu marile lanţuri de retail, există stocuri de carne de porc pentru sărbătorile de iarnă, însă din februarie, martie se va „declanşa criza cărnii de porc”.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.