Reteaua Corect

PIB-ul nominal a fost mai mare decât a prognozat CNSP

Scris de newsreporter in 10 martie 2020 la 12:18, in Business. 367 vizualizari Intra in discutie Taguri2019, cnsp, deficit bugetar, ins, pib-ul nominal shortlinkhttp://crct.ro/nvNi

PIB-ul nominal a fost mai mare decât a prognozat CNSP. Deficitul bugetar pentru anul trecut ar fi de 4,58%, scrie Hotnews.ro.

 Produsul Intern Brut nominal estimat pentru anul 2019 a fost de 1.053 miliarde lei, în creştere, în termeni reali, cu 4,1% faţă de anul 2018, conform datelor provizorii (1), publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Având în vedere această cifră, deficitul bugetar înregistrat anul trecut ar fi de 4,58% din PIB, comparativ cu 4,64%, cât estima Ministerul de Finanțe bazându-se pe datele Comisiei de Prognoză.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), estima, la începutul anului trecut, o creștere economică de 5,5% și o cifră nominală de 1.022 miliarde lei, iar ulterior a modificat la 1.040 miliarde lei. La începutul acestui an a venit cu o nouă estimare, respectiv de 1.052 miliarde lei.

Revenind la datele publicate de Institutul Național de Statistică, din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:

- Cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,9% contribuind cu 3,7% la creşterea PIB;

- Formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 17,8% contribuind cu 3,7% la creşterea PIB.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o Exportul net (-1,7%), consecinţă a creşterii cu 3,5% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 7,2%.

Ramurile care au contribuit la creșterea economică:

- Construcţiile (+0,9%), cu o pondere de 6,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 16,8%;

- Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,9%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,8%;

- Impozitele nete pe produs (+0,9%), cu o pondere de 9,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,5%.

Industria a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,3%) ca urmare a reducerii volumului său de activitate cu 1,5%.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează pentru anul 2020 un PIB nominal 1.141 miliarde lei, respectiv o creștere reală de 4,1%. Bugetul de stat a fost construit pe o creștere economică de 4,1% și un PIB nominal de 1.129 miliarde lei, cu un deficit de 3,6% din PIB.

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.