Reteaua Corect

Piaţa imobiliară, sub semnul inflaţiei

Scris de newsreporter in 06 iulie 2022 la 11:32, in Business. 362 vizualizari Intra in discutie Taguriinflatie, piata imobiliara shortlinkhttp://crct.ro/nzPV

Inflaţia şi creşterea dobânzilor vor afecta piaţa imobiliară rezidenţială, o piaţă puternic legată de politica de creditare, consideră Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox., scrie ZF.

În paralel, diminuarea puterii de cumpărare ar putea afecta şi vânzările retailerilor, generând o estompare a creşterii cererii în domeniul spaţiilor de depozitare.

„Cu siguranţă inflaţia şi creşterea dobânzilor vor afecta piaţa imobiliară rezidenţială, o piaţă puternic legată de politica de creditare. Diminuarea puterii de cumpărare poate afecta şi vânzările retailerilor, şi ar putea duce şi la o estompare a creşterii cererii în domeniul spaţiilor de depozitare”, spune Bogdan Sergentu într-o analiză realizată de Cushman & Wakefield Echinox.  

El precizează că în ceea ce priveşte sectorul de birouri, acesta va fi mai rezilient, evenimentele actuale putând afecta această piaţă doar în cazul persistenţei lor pe o perioadă medie şi lungă.

Analiza realizată de Cushman & Wakefield Echinox indică faptul că volatilitatea preţului energiei ar putea accelera procesul de mutare a companiilor în clădiri verzi, eficiente energetic şi în care au fost implementate măsuri pentru îndeplinirea standardelor ESG.

“Într-o piaţă în care rata anuală inflaţiei a fost de 14,5% în luna mai a acestui an, a rată alimentată de creşterea preţului la energie electrică, gaze şi încălzire centrală cu peste 40% într-un an, chiriaşii vor fi mai preocupaţi în a căuta soluţii eficiente energetic pentru desfăşurarea activităţii lor”, spun consultanţii Cushman & Wakefield Echinox.

Şi la nivel global sunt dezvoltatori care întâmpină dificultăţi din cauza lipsei de materiale, dar şi din cauza creşterii  preţurilor terenurilor, în timp ce administratorii de active sunt nevoiţi să gestioneze costuri de operare volatile, iar investitorii se confruntă cu o incertitudine în ceea ce priveşte costul finanţării.

“Pentru chiriaşii spaţiilor de birouri, rata record a inflaţiei va avea ca impact creşterea costurilor de ocupare, care în prezent reprezintă până la 10% din costurile de exploatare”, notează analiza companiei de consultanţă imobiliară.

Trebuie menţionat însă că nivelul chiriei pe piaţa de birouri este în mare măsură determinat de condiţiile pieţei – acest lucru înseamnând că o majorare a chiriei este un fenomen care ţine de fundamentele pieţei locale şi a ratelor de neocupare şi mai puţin de evoluţia inflaţiei.

Un element foarte important pentru chiriaşii clădirilor de birouri este stabilirea din timp a necesarului de spaţii de lucru şi a strategiilor de închiriere, având în vedere impactul creşterii preţurilor asupra costurilor cu amenajarea birourilor, dar şi a schimbărilor intervenite în modul de lucru al angajaţilor.

Pe piaţa de retail, companiile au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri odată cu inflaţia, ceea ce face ca în mare parte chiria să rămână stabilă ca procent din cifra de afaceri, însă majorarea costului cu utilităţile nu a putut fi contracarată.

Deşi valoarea vânzărilor de retail a crescut în general ca urmare a majorării preţurilor, în viitorul apropiat această tendinţă se poate atenua odată ce cumpărătorii vor deveni mai sensibili la preţuri, pe fondul costurilor mai mari pentru combustibil, alimente şi alte produse esenţiale.

Pentru a menţine traficul în magazine şi a maximiza conversiile în vânzări, retailerii vor trebui să fie atenţi la schimbarea obiceiurilor de cumpărare ale clienţilor şi să îşi adapteze întreaga strategie omnichanel la aceste schimbări. În ceea ce priveşte costurile, creşterea cheltuielilor de exploatare va diminua considerabil capacitatea firmelor de a rămâne profitabile în acest mediu inflaţionist.

Sectorul industrial a fost numit în ultimii ani „vedeta pieţei imobiliare”. Cu toate acestea, chiriaşii care ocupă spaţii industriale se confruntă cu o presiune determinată de costurile cu forţa de muncă, costurile operaţionale şi cele imobiliare.

Presiunea inflaţionistă se va manifesta diferit însă pe piaţa industrială şi de logistică, unde în România, pe lângă stocul de circa 5,6 milioane de metri pătraţi destinaţi închirierii, există circa 3 milioane de metri pătraţi de spaţii care sunt deţinute de companiile care le operează, reţelele de retail şi firmele de automotive fiind cele mai active din acest punct de vedere, se specifică în analiza realizată de Cushman & Wakefield Echinox.

Acest lucru însemnă că o pondere mai mare a ocupanţilor de astfel de spaţii este vulnerabilă la capriciile condiţiilor pieţei în comparaţie cu alte sectoare imobiliare.

De altfel, ocupanţii care au ca strategie achiziţia sau construirea propriilor spaţii se confruntă cu creşterea preţurilor terenurilor şi a costurilor de construcţie.

În plus, ei trebuie să găsească soluţii pentru deficitul de forţă de muncă în construcţii. Pentru chiriaşii de proprietăţi industriale, creşterea neaşteptată a costului de ocupare a spaţiilor reprezintă principala provocare.

În final, indiferent dacă sunt chiriaşi sau proprietari ai spaţiilor în care funcţionează, ocupanţii de proiecte de logistică şi industrială vor fi la fel de afectaţi de creşterea inflaţiei, chiar dacă în direcţii diferite.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.