Reteaua Corect

Petre Daea face un apel către guvernanți: „Nu vă mai jucați cu deciziile în domeniul agriculturii!”

Scris de newsreporter in 18 aprilie 2020 la 01:17, in Business. 670 vizualizari Intra in discutie Taguridecizie, export, grau shortlinkhttp://crct.ro/nvYs

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, face un apel către Guvern, în care arată că „joaca de-a exportul cu cereale și plante tehnice trebuie să se oprească imediat”. Daea arată că decizia a fost luată fără ca, în acest moment, să existe date despre producția de grâu a României din acest an, dat fiind faptul că mai multe județe s-au confruntat cu secetă.

 

Iată apelul făcut de Petre Daea către Guvern:
„Nu vă mai jucați cu deciziile în domeniul agriculturii! 
Joaca de-a  exportul cu cereale și plante tehnice trebuie să se oprească imediat!
Amatorismul în acest domeniu este nepermis. El ne poate costa mult  și va produce răni  greu de vindecat.
Să mă explic: decizia de a opri exportul a fost luată fără o fundamentare temeinică și cu o ușurință condamnabilă. Nu s-au întocmit balanțe pentru fiecare produs, pornind de la consumul specific, determinând consumul total pe destinații - uman, furajer, industrie, sămânță, etc. 
Pentru informarea celor care conduc astăzi acest domeniu, le spun că necesarul de grâu pentru consumul total de la o recoltă la alta este în jur de 5,5 milioane tone, în care este introdus și stocul de legătură cu noua recoltă. 
În ultimii 3 ani producția totală de grâu a fost de cca 10 milioane tone anual, iar prin diferența dintre aceasta și nevoile interne se poate constata un excedent destinat exportului, România fiind a cincea țară in ierarhia mondială privind exportul acestui produs. 
De aici se poate pleca în proiectarea și definirea unor decizii statale.
Deși am atras atenția că orice decizie privind produsele agricole nu poate fi luată în afara întocmirii prealabile a balanței produselor, calculând așa după cum spuneam, nevoile țării și posibilitățile de asigurare a acestora, totuși, decizia luată a declanșat o serie întreagă de turbulențe:
- unele ce țin de interpretare, avem sau nu avem grâu pentru asigurarea consumului în România?
- altele privind strategia de cultivare a terenurilor de către fermieri,
- altele privind  jocul prețurilor pe piața internă, 
- altele privind piața externă, unde România este un jucător important. 
Acum suntem în fața altei decizii, și anume, ridicarea acestei restricții, justificându-se prin faptul că situația s-a îmbunătățit. 
Întrebarea se pune cum s-a îmbunătățit, că nu am recoltat până acum nici un bob de grâu din noua recoltă?
Aceasta demonstrează fragilitatea deciziilor, precum și superficialitatea abordării - a se vedea interzicerea exportului de ulei din semințe de bumbac, planta pe care România nu o cultivă. Codul tarifar nu este o scuză.
Ce este tulburător acum, sunt explicațiile pe care le auzim privind fundamentarea acestor decizii. Este de prisos să intrăm în analiza lor.
Pentru a evita repetarea acestor greșeli ce ne pot costa, vă atrag  atenția să faceți balanța   principalelor produse agroalimentare și să urmăriți starea de vegetație a culturilor, estimând producția posibilă de realizat și stocurile de legătură, în așa fel încât să se asigure consumul de la o recoltă la alta. 
În urma acestor calcule și analize, pot fi stabilite contigente de export, în așa fel încât să dăm stabilitate producătorilor, consumatorilor și cumpărătorilor de grâu de pe piața României. 
Rigoarea, calculele exacte trebuie să guverneze întreaga activitate în această perioadă grea.
Cunoscând situația dificilă din unele județe, ca urmare a secetei, acum trebuie să facem pre-balanța semințelor pentru a avea siguranța însămânțării cerealelor de toamnă, precum și stabilirea unor mecanisme de sprijin pentru stimularea cultivării întregii suprafețe pe care o are România.
Atrag atenția asupra obligativității continuării programelor de investiții în irigații, combaterea grindinei și asigurarea precipitațiilor, continuarea și extinderea programelor pentru produsele deficitare, susținerea investițiilor în zona montană, reproducția la suine și la păsări, pentru care sunt programe și acte normative aprobate și armonizate cu legislația europeană. 
Să nu uităm de cercetare, producerea de semințe, Banca de gene de la Buzău pentru păstrarea rezultatelor cercetării și valorificarea lor în condițiile specifice de climă și sol pe care le are România. 
Hrana este suportul existenței umane. Trebuie asigurată atât pe timp de pace, cât și pe timp de război.”

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.