Reteaua Corect

Personaj controversat, numit secretar de stat la Ministerul Economiei

Cornel Catalin Bulf, supranumit în anii 2000 „Găzarul" a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, potrivit unei decizii a premierului Ludovic Orban publicată luni în Monitorul Oficial. Încă de la învestirea noului Guvern a circulat informația că ar urma să fie numit secretar de stat, din partea PMP, chiar dacă este un personaj cu un trecut controversat. A fost implicat, cu mulți ani în urmă, într-un scandal uriaș: „Petrol contra hrană", scrie Hotnews.ro.

În anii 2000, în presa românească au apărut anchete ample desprea afacerile cu petrol făcute de acest controversat afacerist. Evenimentul Zilei scria în 2005 că o firmă la care era acționar, Bulf Drilling Oil&Services (BDOS), a luat petrol din Irak, efectuând plăți ilicite către regimul Sadam Hussein. În perioada afacerii, ONU impusese un embargo regimului condus de Saddam Hussein. Astfel, firma a ajuns pe lista neagră ONU. Cătălin Bulf spunea că a fost trimis la Bagdan de fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu. Banii urmau să ajungă la Petrom, mai arăta Evenimentul Zilei, însă nu au ajuns, ci au fost direcționați către Statele Unite, unde o instanță ar fi constatat că la mijloc a fost o mită de jumătate de milion de dolari.

Mai exact, în 2001, Cătălin Bulf a semnat un contract la Bagdad pentru achiziția de țiței în cadrul unui program numit "Petrol contra hrană", în urma unei înțelegeri cu ministerul irakian al petrolului. "Se întoarce cu contractul in buzunar. Începe să fie plimbat de la un minister la altul și apoi pe la Petrom. Afacerea pică", scria Evenimentul Zilei. Cel care s-a opus a fost ministrul finanțelor de atunci Mihai Tănăsescu. Acesta a spus că era o 'operațiune cu multe necunoscute", iar afacerea nu era direct cu Guvernul irakian, ci prin intermediari. Însă Bulf ar fi fost mandatat chiar de ministrul economiei de atunci, Dan Ioan Popescu. "Dan Ioan Popescu m-a trimis la Bagdad, împreună cu doi oameni de la Petrom", spunea Bulf. De altfel, între firma lui Bulf și Petrom ar fi existat o relație mai veche, prima fiind beneficiara unor contracte preferențiale.

Bulf avea și un asociat, Raad Halool, om de afaceri irakian. Ulterior, țițeiul (două milioane de barili în valoare de peste 41 milioane dolari) ajunge în SUA, prin intermediarul Midway Oil si apoi in pompele Texaco si BP. Midway ar fi admis că i-a mituit pe irakieni - 440.000 de dolari. Suma apărea în raportul Volcker („Petrol contra hrana") la suprataxe ilicite. Bulf a spus că țițeiul a ajuns la Midway prin intermediul lui Halool. Raad Halool a plecat în 2003 din România, fiind declarat indezirabil.

Bulf a fost și în atenția DIICOT pentru spălare de bani într-un dosar cu privire la devalizare societăților Foraj Sonde București și Moreni și vânzarea, în Irak, a utilajelor folosite la extracția petrolului din pământul irakian.

HotNews.ro a mai scris despre Cătălin Bulf în octombrie 2016 când a fost pus de PMP pe lista candidaților la parlamentare.

Hotnews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.