Reteaua Corect

Penuria de materii prime din industria germană se adânceşte

Scris de newsreporter in 10 septembrie 2021 la 08:59, in Business. 374 vizualizari Intra in discutie Tagurigermania, inflatie, materii prime, penurie shortlinkhttp://crct.ro/nyoT

Penuria de semiconductoare are un impact dramatic asupra construc­torilor auto şi furnizorilor acestora (91,5%, în creştere de la 83,4%), cât şi producătorilor de echipamente electrice (constant la 84,4%), scrie ZF.

Criza de materii prime din sectorul manufacturier al Germaniei, cea mai mare economie europeană, se intensifică. În august, 69,2% din companiile industriale germane s-au plâns de probleme legate de pro­curarea de produse intermediare şi materii prime, relevă un sondaj al institutului ifo.

Noul nivel record vine după procentul de 63,8% înregistrat cu o lună în urmă.

Drept consecinţă, din ce în ce mai multe companii vor să majoreze preţurile. În august, inflaţia annuală a preţurilor de consum din Germania a accelerat la un nou maxim pe 13 ani, evidenţiind presiunile inflaţioniste în creştere resimţite de cea mai mare economie europeană odată cu redresarea de pe urma pandemiei şi problemele legate de aprovizionare.

„Preţurile semnificativ mai mari de achiziţie a produselor inter­mediare continuă să provoace probleme companiilor,“ arată Klaus Wohlrabe, director în cadrul ifo.

Penuria de semiconductoare are un impact dramatic asupra construc­torilor auto şi furnizorilor acestora (91,5%, în creştere de la 83,4%), cât şi producătorilor de echipamente electrice (constant la 84,4%). În pofida unei uşoare scăderi a preţului lemnului, un număr foarte mare de producători de mobilă continuă să fie afectaţi (86,2%, faţă de 73,2%).

Ca urmare a acestei crize de aprovizionare, un număr în creştere de companii analizează majorări de preţuri. Aşteptările ifo privind preţurile au crescut la un nou nivel record.

„Compniile trec preţurile mai mari de achiziţie mai departe către clienţi,“ spune Wohlrabe.

Majorări de preţuri sunt plănuite în industria produselor electrice şi electronice.

Şi industria chimică şi cea producătoare de utilaje şi echipamente intenţionează să crească preţurile. Industria auto între timp întrevede un spaţiu relativ restrâns de manevră.

„Această evoluţie nu este fără consecinţe pentru producţia sectorului. Criza de aprovizionare constituie o ameninţare reală pentru redresarea economiei,“ spune Klaus Wohlrabe, director în cadrul ifo.

Majoritatea companiilor germane se aşteaptă ca problemele legate de lanţul de aprovizionare să persiste şi în 2022, ameninţând să erodeze redresarea economică post-pandemie, scrie Bloomberg.

Încrederea investitorilor în economia germană a scăzut pentru a patra lună consecutiv în septembrie odată cu intensificarea blocajelor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare. Indicatorul ZEW al aşteptărilor a coborât la 26,5 de la 40,4 în luna anterioară, cel mai scăzut din ultimul an şi jumătate.

Iar criza din Germania se resimte şi peste graniţele ţării. Proprietarul unui magazin de jucării din UK, de exemplu, se plânge că o comandă din Germania a ajuns să coste de patru ori mai mult decât la începutul anului, notează BBC.

ZF

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.