Reteaua Corect

Pentru criza energiei nu se întrevăd soluții rapide

Scris de newsreporter in 18 octombrie 2021 la 11:01, in Business. 377 vizualizari Intra in discutie Taguricriză energetică, Moody’s Analytics, solutii shortlinkhttp://crct.ro/nyAe

Delicatele lanţuri de apro­vizionare ale lumii sunt sub presiuni uriaşe. Coşmarul blocării acestora împinge în sus preţurile pentru consumatori şi naşte penurii care nu vor dispărea prea curând. Din nefericire, Moody’s Analytics avertizează că problemele legate de lanţurile de aprovizionare „se vor acutiza înainte de a se tempera“, scrie CNN, potrivit ZF.

Lanţurile internaţionale de apro­vizionare ar putea rămâne blocate timp de doi ani pentru că lumea depinde atât de mult de China din punctul de vedere al producţiei, a avertizat preşedintele DP World, unul dintre cei mai mari operatori portuari. Retailerul de mobilă IKEA a avertizat la rândul său că problema lanţurilor de aprovizionare nu va fi soluţionată în curând.

În SUA, preşedintele Joe Biden încearcă să diminueze penuriile şi să îmblânzească preţurile la timp pentru Crăciun, însă eliberarea liniilor de aprovizionare ar putea dura mult mai mult de atât, au declarat experţi pentru Reuters.

Cât priveşte penuria de semiconductoare survenită în acelaşi context, aceasta ar putea persista încă doi sau trei ani, a avertizat preşedintele Hisense, unul dintre cei mai mari producători de televizoare şi electrocasice din China, pentru CNBC.

Lumea se confruntă şi cu o penurie de gaze, iar în ceea ce priveşte Europa, nu există soluţii rapide pentru aceasta, consideră analiştii ING.

Toate măsurile analizate vin cu costuri, potrivit acestora. Încheierea de contracte pe termen lung şi creşterea capacităţii de stocare a gazelor înainte de venirea iernii sunt costisitoare. O revenire la contractele pe termen lung ar contraveni în acelaşi timp tendinţei mai recente de dezvoltare a pieţei spot.

Creşterea producţiei de energie din cărbune va îngreuna atingerea ţintelor de climat formulate de Comisia Europeană, putându-se de asemenea lovi de opoziţie publică. Accelerarea Nord Stream 2 ar putea fi cel mai puţin controversată opţiune pentru Europa, însă SUA ar putea cere în schimb favoruri geopolitice.

Între timp, criza energiei se extinde pe piaţa petrolului. Preţul petrolului a urcat la 85 de dolari pe baril pentru prima dată de la sfârşitul anului 2018, în condiţiile în care penuria de gaze şi cărbune generează o creştere suplimentară a cererii de produse petroliere.

Preţurile petrolului s-ar putea menţine la niveluri mai ridicate mai multă vreme pe fondul revenirii cererii şi presiunii asupra ofertei, avertizează analiştii Goldman Sachs, potrivit CNBC. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin declara recent că petrolul ar putea foarte bine ajunge la 100 de dolari pe baril. Şi unii analişti văd petrolul la 100 de dolari.

ZF

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.