Reteaua Corect

Pensia medie lunară, creştere cu aproape 10% faţă de anul trecut

Scris de newsreporter in 12 septembrie 2018 la 11:50, in Business. 37 vizualizari Intra in discutie Taguri10%, crestere, ins, pensie shortlinkhttp://crct.ro/nthm

În trimestrul al doilea, pensia medie lunară a fost de 1.122 de lei, egală cu cea din trimestrul precedent, dar o creştere de 9,8%, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, conform datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Mediafax.

Această pensie se determină luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de diferite case de pensii.

În aceeaşi perioadă, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.073 de lei, o majorare cu un leu faţă de trimestrul precedent şi de 9,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 48,2%, în scădere comparativ cu 51,3% în trimestrul precedent.

 

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 98,7%. Pensia reală exprimă contravaloarea mărfurilor şi serviciilor care pot fi cumpărate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominală netă într-o anumită perioadă de timp, comparativ cu altă perioadă, având în vedere evoluţia preţurilor de consum şi a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determină luând în calcul sumele corespunzătoare pentru pensiile plătite pensionarilor de asigurări sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI.

În trimestrul al doilea al acestui an, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial. Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a fost de 505 lei - 860 de lei în judeţul Botoṣani, 866 de lei în Giurgiu, 887 de lei în Vrancea, faţă de 1.365 de lei în Municipiul Bucureşti, 1.359 de lei Hunedoara ṣi 1.280 de lei în judeṭul Braṣov.

În aceeaşi perioadă, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5,207 milioane de persoane, în scădere cu 16 mii de persoane faţă de trimestrul precedent şi cu 18 mii de persoane, comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut. În plus, la finele lunii iunie, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,68 milioane de persoane, în scădere cu 6 mii persoane faţă de trimestrul precedent, dar în creştere cu 7 mii, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.