Reteaua Corect

Pe cine va pune Donald Trump în fruntea Băncii Mondiale

Scris de newsreporter in 05 februarie 2019 la 11:48, in Business. 430 vizualizari Intra in discutie Taguribanca mondiala, Casa Alba, David Malpass, donald trump shortlinkhttp://crct.ro/ntYC

Casa Albă i-a informat pe acţionarii Băncii Mondiale că preşedintele Donald Trump intenţionează să îl desemneze pe David Malpass, un oficial din cadrul Trezoreriei SUA, pentru postul de preşedinte al Băncii Mondiale, au declarat luni, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar. Malpass s-a remarcat, în ultima perioadă, prin criticile dure aduse Băncii Mondiale și politicilor duse de această instituție, relatează Știripesurse.ro.

La începutul acestui an, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a înştiinţat boardul instituţiei financiare internaţionale că intenţionează să demisioneze din funcţie, începând cu data de 1 februarie 2019. Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional, informează Agerpres

Desemnarea lui David Malpass, unul dintre criticii Băncii Mondiale, în postul de preşedinte al instituţiei financiare internaţionale ar urma să fie anunţată în mod oficial miercuri. 

O sursă diplomatică europeană a dezvăluit că administraţia Trump a informat deja mai multe state despre nominalizarea lui David Malpass, adăugând că este puţin probabil ca acţionarii europeni de la Banca Mondială să blocheze numirea persoanei desemnate de Trump. 

Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale. Cu toate acestea, David Malpass sau oricare altă persoană nominalizată de SUA trebuie să obţină aprobarea boardului executiv al Băncii Mondiale, o instanţă compusă din 12 membri. Chiar dacă SUA controlează 16% din drepturile de vot în cadrul boardului, şi în mod tradiţional a desemnat preşedintele Băncii Mondiale, este posibil să apară şi alţi pretendenţi. 

Prin nominalizarea lui David Malpass, administraţia Trump trimite un semnal că vrea un control mai mare asupra acestei instituţii internaţionale. În 2017, Malpass a criticat Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii multilaterale pentru că au devenit mai mari şi mai "invazive". De asemenea, în ultimii doi ani, David Malpass a cerut ca Banca Mondială să înceteze să mai acorde credite Chinei, care, în opinia sa, este o ţară mult prea bogată pentru a primi împrumuturi de la Banca Mondială. China este al treilea mare acţionar de la Banca Mondială, după SUA şi Japonia, controlând 4,5% din drepturile de vot. 

În vârstă de 62 de ani, David Malpass a fost consilier economic al lui Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Anterior, a fost economist şef la banca de investiţii Bear Stearns and Co, înaintea colapsului din 2008, şi, de asemenea, a ocupat funcţii la Departamentul Trezoreriei şi Departamentul de Stat în mandatul preşedinţilor Ronald Reagan şi George H.W. Bush.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.