Reteaua Corect

Panourile solare, un dezastru de mediu global: 'Va fi un munte de deșeuri'

Scris de newsreporter in 08 iunie 2023 la 10:10, in Business. 336 vizualizari Intra in discutie Tagurideseuri, dezastru, mediu, panouri solae shortlinkhttp://crct.ro/nBri

Moda panourilor solare a luat amploare la nivel global și deși sunt considerate în întreaga lume o soluție importantă pentru reducerea emisiilor de carbon, panourile solare pot genera consecințe ecologice negative după un interval de 25-30 de ani, corespunzător duratei lor de viață, relatează Știripesurse.

Specialiștii afirmă că în cele din urmă va trebui să se facă față eliminării și înlocuirii a miliarde de panouri solare.

"La nivel global, a fost instalată o capacitate solară de peste un terawatt. Panourile solare obișnuite au o capacitate de aproximativ 400 de wați, ceea ce înseamnă că, dacă luăm în considerare atât acoperișurile, cât și fermele solare, ar putea exista până la 2,5 miliarde de panouri solare", afirmă Dr. Rong Deng, un expert în reciclarea panourilor solare de la Universitatea din New South Wales din Australia, conform BBC.

Experții cer acțiuni guvernamentale urgente pentru a preveni un dezastru ecologic global iminent.

"Până în 2050, ne vom confrunta cu un munte de deșeuri, dacă nu începem lanțurile de reciclare acum", a avertizat Ute Collier, director adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.

"Producem din ce în ce mai multe panouri solare - lucru foarte pozitiv - dar cum vom gestiona deșeurile generate?" a adăugat expertul.

Există puține facilități pentru reciclarea panourilor solare din cauza lipsei de deșeuri disponibile până în prezent.

Abia acum, prima generație de panouri solare destinate uzului casnic se apropie de sfârșitul duratei lor de viață. În acest moment critic, experții subliniază necesitatea unor măsuri urgente.

"Acesta este momentul să ne concentrăm asupra acestei probleme", afirmă doamna Collier.

Franța este deja un lider în Europa în ceea ce privește procesarea deșeurilor fotovoltaice, conform lui Nicolas Defrenne. Organizația sa, Soren, colaborează cu ROSI și alte companii pentru a coordona dezafectarea panourilor solare în întreaga țară.

Panourile solare conțin materiale prețioase

La fabrica de înaltă tehnologie ROSI din Grenoble, panourile solare sunt demontate cu atenție pentru a recupera materialele valoroase din interior, precum cuprul, siliciul și argintul.

Deși aceste materiale prețioase sunt prezentate doar sub formă de fragmente minuscule în fiecare panou solar și sunt împletite cu alte componente, separarea lor nu a fost viabilă din punct de vedere economic până în prezent.

Cu toate acestea, deoarece aceste materiale sunt extrem de valoroase, o extragere eficientă a lor ar putea schimba paradigma, conform domnului Defrenne.

"O valoare de peste 60% este conținută în doar 3% din greutatea panourilor solare", afirmă el.

Echipa de la Soren speră că, în viitor, aproape trei sferturi din materialele necesare pentru fabricarea de noi panouri solare, inclusiv argintul, pot fi recuperate din panourile fotovoltaice retrase și reciclate, contribuind astfel la accelerarea producției de panouri noi.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.