In Romania exista patru institutii de control fiscal si economic, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Garda Financiara, Politia Economica si Curtea de Conturi a Romaniei, scrie Realitatea.net. Pentru eficientizarea procedurilor de control financiar, Ilie Serbanescu sustine depolitizarea completa a acestor organisme.
„In momentul de fata ele (n.red. institutiile de control) sunt politizate. Ce implicatii are asta? In primul rand ca sunt oameni pusi acolo care nu se pricep si doi, controalele sunt comandate sau dirijate politic, te duci acolo ca ala a vorbit nu stiu ce, iar la ala nu te duci pentru ca e prietenul nostru. De acolo nu se ia spaga. Spaga se ia de la patronii de firme mici, si nu de la cei care fac evaziunea, pentru ca evaziunea este dirijata politic. Nu e nimic de facut. Poate doar sa fie adusi niste norvegieni la vama si niste nemti la institutiile de control si sa fie platiti de aia. Nu de noi“, explica Serbanescu.
Potrivit acestuia, desi se cunosc punctele critice ale evaziunii fiscale in Romania, acestea nu sunt controlate.
„Controlul coboara si evita punctele critice si se duce acolo de unde se poate lua o spaga. Punctele critice sunt industria alcoolului, industria petrolului, a tutunului. Acolo e 80% din evaziunea fiscala, dar acolo nu se fac controale decat ca sa se palmeze ceva, ca sa se ascunda sau sa se bifeze", a mai spus analistul economic.
Romania se afla pe primul loc in Europa si pe locul al doilea in lume dupa numarul de taxe aplicate companiilor in timpul unui an, 113, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. La polul opus se afla Suedia, care are doar doua taxe pe an.
Chiar daca avem multe taxe, la capitolul de colectare a acestora stam prost. Tara noastra ocupa ultima pozitie in UE dupa rata de colectare a taxelor si impozitelor, de doar 32% din PIB, fata de media europeana de 42%, spune Sorin Blejinar, seful ANAF.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.