Reteaua Corect

Oferta Nuclearelectrica incepe luni

Oferta pentru listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va incepe luni, 9 septembrie, si se va incheia pe 20 septembrie, operatiune prin care compania detinuta de stat poate atrage fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei, informeaza Mediafax.

Sursa imagine: nuclearelectrica.ro

"Fondurile nete care vor fi obtinute din oferta primara (sunt - n.r.) intre 272,83 milioane lei (61,7 milioane euro - n.r.) si 369,29 milioane lei (83,5 milioane euro - n.r.) (in functie de pretul ofertei, daca toate actiunile oferite sunt vandute", se arata in prospectul de oferta aprobat, luni, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

In cadrul ofertei, Nuclearelectrica vrea sa vanda 25,3 milioane de actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social, la preturi cuprinse intre 11,2 lei/titlu si 15 lei/titlu.

Actiunile sunt scoase la vanzare la un pret aproape la jumatate fata de cat sunt inregistrate in activul net al Fondului Proprietatea, care detine 9,73% din titlurile Nuclearelectrica.

Daca toate actiunile vor fi vandute la pretul minim cerut, iar micii investitori vor cumpara titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta ar urma sa fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Daca va fi stabilit pretul maxim, de 15 lei, si micii investitori vor avea acelasi discount, de 8%, oferta va depasi 377 milioane lei (85 milioane euro).

"In cazul inchiderii cu succes a ofertei, Nuclearelectrica va incasa integral pretul actiunilor oferite. Fondurile obtinute vor fi utilizate de catre emitent, cu prioritate, pentru finatarea proiectelor de investitii necesare pentru unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda pentru mentinerea activului productiv la cel mai inalt nivel tehnologic. Se are in vedere directionarea fondurilor obtinute pentru finantarea proiectului de investitii «Instalatie de detritiere a apei grele», proiect care va aduce beneficii pe termen lung prin reducerea perioadelor de oprire planificata, prin imbunatatirea conditiilor radiologice in timpul activitatilor de mentenanta si respectiv prin valorificarea tritiului extras", se mai arata in prospect.

Cheltuielile totale suportate pentru derularea ofertei sunt intre 9 milioane lei si 10 milioane lei si vor fi suportate integral de Nuclearelectrica.

In luna iunie ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, afirma ca Executivul spera sa obtina 300-350 milioane lei prin oferta de vanzare pe bursa a 10% din actiunile Nuclearelectrica.

In urma ofertei, participatia statului va scadea de la 90,27% la 81,28% din actiuni (daca Fondul Proprietatea va participa la majorarea de capital), sau la 82,07% (daca FP nu va participa la suplimentarea capitalului).

Daca Fondul Proprietatea va cumpara actiunile ce ii revin in baza dreptului de preferinta va ramane cu 9,73%, iar daca nu va subscrie la oferta va mai avea 8,84% din actiuni.

Oferta este structurata in trei transe, dintre care cea mai mare (85% din actiuni) este detinata investitorilor institutionali si in functie de subscrierile de pe aceasta va fi determinat si pretul la care vor fi vandute actiunile. Investitorii institutionali vor putea subscrie la orice pret din intervalul 11,2 si 15 lei/titlu.

Preturile la care vor fi vandute actiunile pentru fiecare transa vor fi stabilite luni, 23 septembrie, in prima zi lucratoare dupa expirarea ofertei, pe baza tuturor subscrierilor valide inregistrate in transa investitorilor institutionali.

Diferenta de 15% din actiunile scoase la vanzare este impartita micilor investitori, respectiv 10% vor fi pentru investitorii care subscriu intre 100 si 15.000 de actiuni (transa mica), iar 5% vor fi pentru investitorii de ratil cu subscrieri peste 15.000 de titluri (transa mare).

Spre deosebire de institutionali, micii investitori, inclusiv salariatii companiei, vor putea plasa ordinele de subscriere la pretul maxim, de 15 lei/actiune, la fel cum a fost si in oferta secundara derulata in luna aprilie la Transgaz.

Investitorii care vor subscrie pe transa mica vor beneficia de un discount de 8% daca plaseaza ordinele in primele trei zile ale ofertei, urmand ca din a patra zi a ofertei reducerea sa fie de doar 3%.

Investitorii de retail care vor subscrie pe transa mare vor plati acelasi pret cu cel stabilit in cazul investitorilor institutionali.

O noutate in oferta Nuclearelectrica este ca investitorii institutionali isi vor putea retrage subscrierile in perioada ofertei, in timp ce ordinele plasate de investitorii de retail nu pot fi revocate.

Daca oferta va fi suprasubscrisa, alocarea se va face in functie de mai multe criterii calitative printre care feedback de calitate in timpul procesului de premarketing, ordinea cronologica a subscrierilor, acordand prioritate subscrierilor efectuate in primele zile ale ofertei, dar si avand in vedere orizontul investitional al investitorilor, subscrierile efectuate la un pret cat mai apropiat de cel mai mare pret dintre cele la care se puteau plasa ordinele.

Alte criterii sunt volumul de actiuni subscrise, daca investitorii sunt interesati de sectorul energetic si/sau de investitii in Europa Centrala si de Est, precum si alte criterii care permit "constituirea unei baze de investitori de o inalta calitate si o evolutie pozitiva a pretului de piata secundara", precum si "natura si durata relatiilor investitionale intre investitori si membrii sindicatului".

Listarea Nuclearelectrica este intermediata de consortiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital si BT Securities. Oferta va fi considerata inchisa cu succes daca toate actiunile vor fi vandute si compania va fi listata.

"In cazul in care oferta nu este subscrisa 100% investitorilor li se vor rambursa sumele platite, in termen de 5 zile lucratoare de la inchiderea ofertei primare, prin transfer bancar in contul specificat de fiecare investitor in formularul de subscriere", se arata in prospect.

Inainte de listarea la Bursa, Nuclearelectrica va emite actiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vandute la bursa, iar 1,077% vor putea fi cumparate de Fondul Proprietatea, in baza dreptului de preferinta.

Actiunile vandute in oferta vor avea atasate drepturi de alocare, astfel ca investitorii vor putea beneficia de titlurile cumparate chiar inainte ca acestea sa le fie transferate in conturi. Drepturile de alocare vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, la fel cum a fost si in cazul ofertei derulata in 2007 de Transgaz (TGN).

Fondul Proprietatea nu va vinde drepturile de alocare aferente actiunilor pe care le va cumpara.

In prospect se mentioneaza ca Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea nu vor vinde total sau partial din participatiile detinute la companie timp de sase luni de la listarea Nuclearelectrica la Bursa.

Dupa trecerea celor sase luni, este posibil ca statul sa solicite o majorare de capital de 194,3 milioane lei, suma reprezentand alocatiile bugetare din perioada 2006 - 2009, potrivit prospectului.

In aceasta situatie, ceilati actionari ar fi nevoiti fie sa participe noi bani noi la majorarea de capital pentru a-si pastra participatiile.

In primele sase luni, Nucearelectrica a inregistrat o cifra de afaceri de 930,5 milioane lei (212 milioane euro), in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, si un profit net de 213,2 milioane lei (48,5 milioane euro), de la pierderi de 33,7 milioane lei (7,6 milioane euro) din prima jumatate a anului trecut.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.