Reteaua Corect

Nume de cod ENESCU. Din culisele eşecului statului român de a cumpăra afacerile CEZ

Scris de newsreporter in 27 octombrie 2020 la 11:25, in Business. 670 vizualizari Intra in discutie Taguricez, esec, românia shortlinkhttp://crct.ro/nwRE

Din culisele eşecului statului român de a cumpăra afacerile CEZ din România prin consorţiul Electrica/Hidroelectrica/SAPE: ofertă cu 30% sub primul loc, în spatele ungurilor, indienilor şi Macquarie. Australienii cred mai mult în energia românescă decât românii, scrie Ziarul Financiar.

Société Générale, prin filialele Komercni Banka, dar şi BRD România, consultant exclusiv al CEZ ♦ Fondul australian MIRA, prezent în Cehia prin GasNet ♦ Aceasta este cea mai mare tranzacţie încheiată în sectorul de energie în ultimii ani şi printre cele mai importante în perioada postdecembristă ♦ Tranzacţia prin care consorţiul românesc voia să cumpere CEZ avea numele de cod ENESCU.

Statul român a plătit cu milioane de lei avocaţi, consultanţi, auditori pentru a pierde fără drept de apel cea mai importantă tranzacţie din energia românească ultimilor ani, eşecul de a cumpăra activele CEZ România încununând 30 de ani de lipsă de investiţii majore din partea statului într-un domeniu în care an de an, la nivel declarativ, este caracterizat drept strategic.

Sub numele de cod ENESCU, tranzacţia prin care consorţiul românesc format din Electrica, Hidroelectrica şi SAPE voia să cumpere activele CEZ România a eşuat din cauza unei oferte mai slabe faţă de cea a competitorilor.

Cu toate că tranzacţia prin care australienii de la Maquarie au cumpărat activele CEZ România, estimată de ZF la circa 1 miliard de euro, a fost anunţată public vineri 23 octombrie 2020, până luni seară la închiderea ediţiei niciunul dintre peţitorii români din consorţiu - Electrica, Hidroelectrica, SAPE - încă nu anunţase public cum a fost posibil să piardă în faţa australienilor.

Şi nu doar oricum, ci fără drept de apel în condiţiile în care, potrivit unor surse ale Ziarului Financiar, consorţiul românesc s-ar fi poziţionat pe locul 4 din 4 din rândul investitorilor intraţi în semifinala pentru achiziţia CEZ România, valoarea depusă fiind de circa 750 de milioane de euro, adică cu 30% sub preţul final.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.