Reteaua Corect

Numărul miliardarilor din lume a crescut cu 573 în timpul pandemiei

Scris de newsreporter in 24 Mai 2022 la 09:38, in Business. 302 vizualizari Intra in discutie Tagurimiliardari, numar, pandemie shortlinkhttp://crct.ro/nzCT

De la începutul pandemiei de coronavirus, în 2020, în lume au apărut 573 de noi miliardari, iar averea lor combinată a crescut în această perioadă cu 3,78 trilioane de dolari și se ridică la 12,7 trilioane de dolari, adică 13,9% din PIB-ul global, potrivit unui raport al organizației caritabile Oxfam, relatează Știripesurse.

Astfel, la fiecare 30 de ore apare un nou miliardar în lume, iar acum numărul lor total este de 2668 de persoane. În același timp, la fiecare 33 de ore, un milion de oameni intră în categoria sărăciei extreme, adică trăiesc cu mai puțin de 1,9 dolari pe zi, notează autorii studiului.

Averea celor mai bogați 10 oameni din lume este egală cu starea a 40% din populația cea mai săracă a planetei, sau 3,1 miliarde de oameni. Iar averea celor mai bogați 20 de oameni de pe planetă depășește PIB-ul tuturor țărilor subsahariene.

Raportul Oxfam este în mod tradițional cronometrat să coincidă cu forumul economic de la Davos, care pentru prima dată de la începutul pandemiei se va desfășura într-un format față în față.

Vezi și: Cei mai puternici oameni din lume se întâlnesc la Davos: Ucraina, subiectul principal

"Miliardarii vin la Davos pentru a sărbători creșterea incredibilă a averii lor. Pandemia și creșterea bruscă a prețurilor la alimente și energie, pur și simplu, s-au dovedit a fi o mină de aur pentru ei. În același timp, decenii de progrese în lupta împotriva sărăciei extreme au fost inversate, iar milioane de oameni se confruntă cu creșteri nesustenabile ale costurilor de supraviețuire pur și simplu", a declarat Gabriela Boucher, director executiv al Oxfam.

Potrivit autorilor raportului, averea totală a miliardarilor cu active în sectoarele alimentar și energetic crește cu 1 miliard de dolari la fiecare două zile, iar în ultimii doi ani, cifra a crescut cu 453 de miliarde de dolari. Cele mai mari cinci companii energetice din lume (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon și Chevron) câștigă 2,6 mii de dolari profit net pe secundă.

Sunt 62 de noi miliardari în sectorul alimentar în timpul pandemiei și 40 în sectorul farmaceutic.

„Ei fac bani pe durere și suferință"

"Cei mai bogați și mai puternici oameni profită de durere și suferință", a spus Boucher. „Ei plătesc bonusuri și dividende generoase, plătind în același timp cât mai puțin impozit. Creșterea bogăției și creșterea sărăciei sunt două fețe ale aceleiași monede și dovada că sistemul nostru economic funcționează exact așa cum și-au propus oamenii bogați și puternici care l-au creat."

Oxfam a cerut din nou guvernelor lumii să introducă urgent noi taxe asupra miliardarilor, inclusiv o taxă unică în favoarea populației cele mai afectate de creșterea prețurilor la alimente și combustibili, precum și o taxă temporară pe super-profiturile companiilor internaționale în valoare de 90%. Organizația a estimat, de asemenea, că o taxă pe averile milionarilor în valoare de 2%, și o taxă pe miliardari în valoare de 5% vor permite guvernelor lumii să colecteze anual aproximativ 2,52 trilioane de dolari, iar această sumă va fi suficientă pentru a scoate 2,6 miliarde de oameni din sărăcie, pentru a oferi întregii populații a lumii vaccinuri împotriva coronavirusului, precum și pentru a garanta sănătatea publică și protecția socială pentru toți locuitorii țărilor cu venituri medii.

În studiul său, Oxfam a folosit date dintr-o serie de studii, inclusiv cele realizate de Banca Mondială, precum și cifre din clasamentul celor mai bogați oameni din lume, potrivit Forbes.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.