Reteaua Corect

Nuclearelectrica: Fara reactoare, Romania va fi dependenta de importurile de energie

Romania va ajunge in cativa ani dependenta de importurile de curent electric daca nu se vor realiza reactoarele 3 sI 4 de la Cernavoda, a declarat in cadrul unor audieri din Senat Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica.

Romania trebuie sa se finalizeze constructia reactoarelor 3 si 4 Romania trebuie sa se finalizeze constructia reactoarelor 3 si 4

"In Europa, reactoarele noastre sunt cele mai tinere. In perspectiva in care vrem sa mai construim inca doua grupuri. Daca nu le construim, Romania va deveni dependenta de energia din exterior", a declarat Pompiliu Budulan. El a adaugat ca, in conditiile in care termocentralele genereaza probleme foarte mari de mediu, trebuie sa se finalizeze constructia reactoarelor 3 si 4, "mai ales ca exista avizul Comisiei Europene de constructie a doua grupuri nucleare".

Productia de energie a crescut cu 4,3%, de la 56,69 TWh in 2009 la 59,14 TWh, iar consumul a avansat cu 4,23%, de la 49,92 TWh la 52,03 TWh.  Exporturile cu urcat cu 22,22%, de la 3,15 TWh la 3,85 TWh, iar importurile au crescut cu 38,24%, de la 0,68 la 0,94 TWh, potrivit unui raport al ANRE.

Cele doua reactoare trebuiau sa fie gata initial in 2014 sI 2015, dar acum termenul a fost decalat pentru 2017 din cauza intarzierilor. Investitia, estimata la 4 miliarde de euro, trebuia realizata de un consortiu in care Nuclearelectrica participa initial cu activele de pe platforma sI avea 20% din actiunile EnergoNuclear, compania de proiect, scrie jurnalul.ro

Ulterior, ministrul Economiei de atunci, Varujan Vosganian, a schimbat totul, cerand ca statul sa aiba 51% din proiect. Cele doua miliarde de euro ce urmau a fi pompate de Nuclearelectrica urmau sa provina din Fondul de Dezvoltare, care continea banii din privatizari. Dar acesti bani au fost cheltuiti in campania electorala din 2008 iar ulterior a sosit criza.

CEZ, Iberdrola, RWE si GdF SUEZ au parasit proiectul, iar Nuclearlectrica a ramas impreuna cu Enel sI ArcelorMittal. Dar statul are acum 84% din titluri, dupa achizitia actiunilor celor care au parasit proiectul, si nu are bani. Ca atare vrea sa isi reduca procentul detinut la 40% iar pentru restul cauta noi parteneri.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.