Reteaua Corect

UPDATE: Eşec al negocierilor pe buget. Ce zice Firea

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunţat, joi, după discuţia cu ministrul Finanţelor, că întâlnirea a fost un eşec, că Eugen Teodorovici a fost inflexibil privind cerinţele primarilor pe buget, fiind vorba de fapt de "o regie pusă la cale de Dragnea şi aplicată de Teodorovici", scrie Mediafax.

"Am tot sperat că nu s-a înţeles bine declaraţia ministrului. Într-adevăr, a fost inflexibil total, nu a ascultat niciun argument legal. A fost o simulare de dialog, mai mult decât atât, cred că a fost o regie pusă la cale de Dragnea şi aplicată de Teodorovici pentru că din prma clipă pur şi simplu era neatent la explicaţiile noastre şi foarte sigur pe sine că rămâne ala cum a stabilti, din nefericire, şi anume să respecte decizia politică a domnului Dragnra de a pedepsi Primăria Capitalei pentru a se răzbuna pe mine", a declarat Gabriela Firea, după întâlnirea cu ministrul Finanţelor.

 

Întâlnirea a durat puţin peste o oră.

"Eu încerc să mai am un respect profesional pentru domnul Teodorovici, deşi e pus şi el la zid, probabil că ar fi remaniat dacă ar fi ascultat de argumentele legale şi juridice. Este clar că este strict decizia domnului Dragnea care a făcut acum ca şi în cazul ordonanţei 13, dumnealui este autorul moral, el este cel care a întocmit cu pixl pe hârtie şi scrâşnind din dinţi şi cu ură şi cu mâine bugetul, doar că cei care semnează sunt reprezentanţii ministerului de Finanţe (...) Domnul Teodorovici nu mi-a dat nicio explicaţie. Mi-a spus că ”aşa s-a decis”. Eu l-am întrebat ”unde?”. I-am spus că acele decizii şi fiţuici semnate fără nicio încărcătură legală nu sunt Biblia, nu ţin loc nici de legea administraţiei, nici de Constituţie. E păcat. Îi e teamă să nu fie schimbat de la Ministerul Finanţelor, personal îl înţeleg. S-a comportat ca un om care nu are ce să facă. O doamnă care îl însoţea la discuţie a avut obrăznicia să mă certe de ce elevii din Bucureşti şi Ilfov beneficiază de gratuitate pe transportul în comun”, a declarat Gabriela Firea.

Anterior, ministrul Finanţelor declara că nu i-a văzut pe primari plecând nemulţumiţi după întâlnirea de miercuri seară, precizând, înainte de discuţiile cu primarul general, că o soluţie a fost deja găsită.

Primarul Sectorului 3 Robert Negoiță a fost la rândul său nemulțumit după discuția cu ministrul Finanțelor Eugen Teodorivici pe tema bugetelor locale, relatează Știripesurse.ro.

„Știți ce înseamnă impozitul pe venit în total buget? Mai puțin de 10%. Să pretinzi că administrația publică locală, peste 3000 de unități administrative, poate trăi cu 10% din buget...cine enunță așa ceva este lipsit de realism. Administrația publică locală din România este profund subfinanțată. Era și înainte. Astăzi bugetele locale sunt măcelărite, iar banii sunt adunați la guvern și folosiți după placul dânșilor. Incompetența guvernamentală este plătită din banii administrației publice locale”, a spus Negoiță după întrevedrea cu Teodorovici.

 

Știrea inițială:

O nouă rundă de negocieri are loc, joi dimineaţă, la sediul Ministerului de Finanţe, între ministrul Eugen Teodorovici şi Gabriela Firea, care reprezintă primarii de municipii din Asociaţia Municipiilor din România (AMR). Teodorovici a spus, înainte de discuţii, că o soluţie a fost găsită deja, scrie Mediafax.

"Nu i-am văzut plecând nemulţumiţi, a rămas că ne vedem astăzi la minister pentru o ultimă clarificare. Dacă situaţia este aceeaşi, înseamnă că o soluţie s-a găsit, nu ştiu cine a spus că nu s-a găsit o soluţie. O să vedeţi mâine în Guvern, aşa cum e ea aprobată.

 

Este un scandal provocat în mod artificial. Azi avem o discuţie, un document pe site pentru consultare publică, sunt discuţii că aşa e normal să fie în consultarea publică şi o să fie o formă finală. Şi în Parlament e un proces de dezbatere, consultare şi aprobare. Parlamentul poate modifica orice. (...) O să aveţi mâine un buget în Guvern, prezentat, discutat, aprobat, trimis la Parlament, apoi ţine de Parlament cât de repede se va adopta acest buget, buget care are o creştere foarte importantă pe investiţii, sănătate, educaţie Bani sunt, deficiitul este aşa cum l-am anunţat, toţi indicatorii macro sunt cei anunţaţi. Dânşii vor să vină, îi primesc, normal, o să avem o discuţie", a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, înainte de discuţiile cu reprezentanţii primarilor.

 

Ministrul de Finanţe a fost contrazis însă de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea susţinând că Guvernul taie în continuare un procent de 25% din bugetul Capitalei.

"Ce rost ar mai fi avut să ne invite, să mă invite dimineaţa la ora 09.00 la Ministerul de Finanţe doar să bem un ceai împreună? Nu cred că a făcut această declaraţie.

După patru ore de discuţii la AMR, cu cifrele pe masă, cu tabelele, nu am fost contrazisă nicio secundă, ni s-a spus doar că se recunoaşte că se taie bani mulţi, 180 de milioane de euro, însemnând 25 la sută din bugetul Capitalei şi că ar fi spre binele bucureştenilor, vă daţi seama anomalie, pentru că aceşti bani merg spre primăriile de sector. I-am explicat domnului Dragnea şi domnului Orlando Teodorovici un lucru pe care domnile lor lor îl cunosc, dar a fost o decizie a domnului Dragnea de a mă pedepsi", a replicat Gabriela Firea.

De altfel, şi liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, se reunesc joi, pentru a patra zi consecutiv, la Parlament pentru a discuta despre bugetul pentru 2019. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul va fi adoptat în şedinţa de vineri a Guvernului. Liviu Dragnea a participat miercuri, alături de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România. La întâlnire a fost prezent şi primarul general al Capitalei Gabriela Firea. La finalul întrevederii, preşedintele PSD a spus că primăriile vor avea venituri cel puţin la nivelul celor din 2018.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.