Reteaua Corect

Încrederea investitorilor în economia românească s-a deteriorat

Scris de newsreporter in 06 decembrie 2019 la 17:07, in Business. 90 vizualizari Intra in discutie Tagurieconomie, incredere, investitori, scadere shortlinkhttp://crct.ro/nvni

ncrederea investitorilor s-a deteriorat la finalul anului 2019, obligațiunile pe termen lung au fost vândute, iar leul a fost slăbit, se arată într-un raport al Erste Group. Potrivit acestuia, randamentele pe termen lung au crescut cu 20-30 puncte de bază în noiembrie, cu vânzări declanșate de creșterea conștientizării, de către investitori, asupra stării grave a finanțelor publice, scrie Hotnews.ro.

Proiectul de rectificare bugetară care arată un deficit de 4,4% din PIB în 2019, împreună cu date dezamăgitoare despre despre creșterea economică din cel de-al treilea trimestru, au dus la o accentuale a curbei randamentelor în lei, arată sursa citată.

• Nervozitatea investitorilor a fost amplificată de lipsa unor detalii concrete despre etapele viitoare ale consolidării fiscale.

Conform raportului, ministerul Finanțelor va folosi bufferul în decembrie pentru a acoperi nevoia de finanțare pentru 2019 derivat dintr-o țintă mai mare a deficitului.

• Trendul randamentelor ar putea fi inversat în ianuarie 2020, dacă va fi adoptat un buget cu măsuri concrete în direcția prudenței fiscale.

Raportul Erste Group mai spune că deficitul bugetar mare, cheltuielile publice rigide și alegerile care urmează în 2020 reprezintă o combinație riscantă pentru finanțele publice românești.

„Creșterea economică va încetini la 3,5% în 2020, de la 4% în 2019. (…) Creșterea va fi mai mică dacă Guvernul va face pași în direcția unor măsuri fiscale decisive la cererea Comisiei Europene”, menționează sursa citată.

Rata inflației este prognozată de specialiștii Erste Group, a se apropia de limita de sus a țintei Băncii naționale (3,5%). Rata de politică monetară este prevăzută a se menține la 2,5% în 2020. De asemenea, leul ar putea să se deprecieze cu 2-3% pe an, în termeni nominali, în 2020 – 2021.

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.