Reteaua Corect

A început construcția orașului SF Neom. Cea mai mare investiție din istoria lumii?

Scris de newsreporter in 21 ianuarie 2023 la 12:27, in Business. 494 vizualizari Intra in discutie Taguriconstructie, investitie, neom, oras shortlinkhttp://crct.ro/nAM5

Deși pare un proiect SF, care, conform specialiștilor, ar avea nevoie de peste 300 de ani pentru a fi pus în practică, saudiții au început construcția mega-orașului Neom, o investiție cu o valoare estimată la 500 miliarde dolari. Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc neos, sau “nou“, şi mustaqbal, arabă pentru “viitor“. Potrivit specialiștilor, dacă va fi dus la bun sfârșit, proiectul ar urma să reprezinte cea mai mare investiție de acest tip făcută vreodată în istoria lumii, scrie gadgetreport.ro.

Televiziunile din întreaga lume au prezentat, în ultimele zile, primele imagini cu șantierul orașului NEOM, pe care Arabia Saudită îl construiește în desert. În imagini se văd o mulțime de camioane și excavatoare, iar imaginile din satelit arată că deja linia orașului taie deșertul, creând conturul viitorului mega-oraș.

Iar aseară, la finala Supercupei Spaniei, desfășurată în Arabia Saudită, sponsorul principal al evenimentului a fost, bineînțeles, Neom

 

Va putea Arabia Saudită să construiască acest oraș? Este o intrebare care nu își are încă un răspuns, dincolo de imaginile care arată fundația viitorului oraș sub formă de zid.

Potrivit experților, Burj Al Arab a avut nevoie de 8 ani de construcție, iar viitorul oraș NEOM ar reprezenta cam 3000 de clădiri de acest tip puse cap la cap. Un calcul simplu arată că ar fi nevoie de 24.000 de ani pentru a construi orașul viitorului.

Chiar și dacă l-ar construi pe secțiuni, în funcție de cerere, ar fi nevoie de peste 100 de ani pentru primul modul al orașului-zid care va traversa deșertul.

Asta dincolo de provocările tehnologice, NEOM dorindu-și a fi primul oraș alimentat cu energie 100% regenerabilă. Oraşul se va baza pe ferme eoliene, energie solară, şi tehnologie de ultimă oră, care transformă apa în oxigen şi hidrogen pentru combustibil.

Drone footage reveals The Line under construction in Saudi Arabia

Neom, orașul din desert

Conform proiectului, Neom va fi construit în regiunea Tabuk, în partea nord-vestică a regatului, aproape de granița cu Iordania și Egipt, până la Marea Roșie. Investiția este cifrată la 500 miliarde de dolari.

Neom va fi amenajat pe o suprafață de 26.500 kmp, adică de 265 de ori mai mare decât orașul Iași.

Orașul va avea o deschidere la mare de circa 470 km, cu plaje și recife de corali și, în același timp, cu munți de 2.500 metri.

 

Orașul ar urma să fie declarat „zonă liberă”, conform presei internaționale, urmând a fi stabilite legi diferite față de restul țării.

Orașul va fi construit în baza principiilor de „smart city”. Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc neos, sau “nou“, şi mustaqbal, arabă pentru “viitor“.

Planurile includ taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park cu dinozauri robotici şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, potrivit The Wall Street Journal.

The Line, the largest part of Saudi Arabia's ambitious NEOM project, looks like a total fantasy | News | Archinect

Prima etapă a proiectului, în cazul căreia au început lucrările, vizează crearea zonei liniare din oraș intitulată „The Line” – un oraș întins pe 170 km și care ar urma să adăpostească peste un milion de oameni care nu vor putea utiliza mașini pentru a circula.

This week drone footage showed the construction of The Line megacity

Şcolile, restaurantele, magazinele şi alte destinaţii ar fi toate la o plimbare de cinci minute şi „nicio călătorie nu va fi mai lungă de 20 de minute”

Acum se lucrează la realizarea celor trei straturi liniare ale oraşului: o regiune de suprafaţă pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport şi infrastructură.

Arabia Saudită va investi între 100 şi 200 de miliarde de dolari în The Line, care se estimează că va genera 380.000 de noi locuri de muncă şi va creşte PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030.

Video pe gadgetreport.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.