Reteaua Corect

În 2022, datoriile globale au înregistrat prima scădere anuală în dolari din 2015

Scris de newsreporter in 23 februarie 2023 la 09:21, in Business. 357 vizualizari Intra in discutie Taguri2022, datorii globale, scadere shortlinkhttp://crct.ro/nAVF

Revenirea după pandemie a creşterii economice mondiale şi inflaţia ridicată de anul trecut au făcut ca volumul datoriilor globale să înregistreze în 2022 prima scădere anuală în dolari din 2015, a arătat un studiu pe scară largă, citat de Reuters, relatează Știripesurse.

Un raport al Institutului de Finanţe Internaţionale publicat miercuri estimează că valoarea nominală a datoriei globale a scăzut cu aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, coborând uşor sub pragul de 300 de mii de miliarde de dolari, depăşit în 2021, scrie news.ro.

Cu costurile de împrumut în creştere, în special pentru pieţele emergente, reducerea a fost determinată în întregime de pieţele mai bogate şi mature, care, ca grup, au înregistrat o scădere a datoriei totale la 200 de mii de miliarde de dolari, de la 206 de mii de miliarde de dolari în urmă cu un an.

98 de mii de miliarde de dolari

În schimb, volumul datoriei lumii în curs de dezvoltare a atins un nou record de 98 de mii de miliarde de dolari, Rusia, Singapore, India, Mexic şi Vietnam înregistrând cele mai mari creşteri individuale.

Între timp, o activitate economică mai puternică şi o inflaţie mai mare, ambele erodând nivelul datoriilor, au dus la scăderea raportului global datorie/PIB cu peste 12 puncte procentuale, la 338% din PIB, marcând a doua scădere anuală consecutivă.

Din nou, însă, îmbunătăţirea a fost determinată de pieţele dezvoltate, care au înregistrat o scădere totală de 20 de puncte procentuale, la 390%.

Rata datoriei pieţelor emergente a crescut între timp cu 2 puncte procentuale, până la 250% din PIB, în mare parte determinată de China şi Singapore.

Defalcând cifrele în continuare, IIF, un grup al băncilor globale, a estimat că raportul datoriei guvernamentale în PIB pe pieţele emergente a urcat la aproape 65% din PIB în 2022, de la puţin sub 64%.

”Povara datoriei publice externe a multor ţări în curs de dezvoltare s-a înrăutăţit din cauza pierderilor puternice ale monedelor locale (în 2022) faţă de dolar” a spus IIF, adăugând că a împins cererea investitorilor internaţionali pentru datoria EM în monedă locală la minime multianuale, ”fără niciun semn de recuperare iminentă”.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.