Pe locurile următoare se află Bulgaria ÅŸi CroaÅ£ia, cu 7-8%, ÅŸi Slovenia ÅŸi Slovacia cu aproape 10%. Pachetele de sprijin acordate de guvernele din Ungaria ÅŸi Polonia au avut ponderi de 10-12% din PIB, cel mai mare procent fiind în Cehia, de peste 20%.
Potrivit Moody’s, jumătate din fonduri au reprezentat măsuri directe, precum ÅŸi amânări sau scutiri de taxe, iar restul garanÅ£ii guvernamentale.
”Ne aÅŸteptăm ca măsurile de sprijin guvernamental să continue ÅŸi în 2021. TotuÅŸi, guvernele trebuie să echilibreze nevoia de susÅ£inere a economiei cu presiunea de a redresa cheltuielile publice ÅŸi să permită schimbări structurale în acele sectoare care ar putea fi afectate permanent de criză”, se arată în analiză.
Pandemia ÅŸi măsurile luate pentru combaterea ei au avut efecte dure asupra economiei din regiune, care s-a contractat cu 5,1% în 2020. Gravitatea situaÅ£iei este diferită de la Å£ară la Å£ară, cu scăderi ale PIB-ului sub 4% în Polonia ÅŸi Bulgaria până la 8% sau chiar mai mult în Cehia ÅŸi CroaÅ£ia.
TotuÅŸi, chiar dacă pandemia va impacta în continuare activitatea economică, mai ales în T1 2021, Moody’s estimează că economiile din zonă vor avea creÅŸteri puternice în acest an, susÅ£inute mai ales de revenirea consumului ÅŸi cererea externă.
Există însă ÅŸi riscuri, legate de caracterul imprevizibil al pandemiei, posibilele incertitudini de pe scena politică ÅŸi dependenÅ£a de exporturi a ţărilor din Europa Centrală ÅŸi de Est.
În schimb, agenÅ£ia de rating este optimistă cu privire la evoluÅ£ia sectorului bancar, apreciind că băncile din regiune sunt rezistente la impactul economic al pandemiei.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.