Reteaua Corect

Moștenirea economică a reginei Elisabeta a II-a

Scris de newsreporter in 09 septembrie 2022 la 08:37, in Business. 376 vizualizari Intra in discutie Tagurieconomic, elisabeta a II-a, Marea Britanie, mostenire, regina shortlinkhttp://crct.ro/nA8G

​Elisabeta a II-a a urcat pe tron la 6 februarie 1952, la moartea tatălui ei, George al VI-lea. Avea 25 de ani și moștenea un Regat tocmai ieșit din ravagiile făcute de cel de-al Doilea Război Mondial. Era o sărăcie cruntă- untul, baconul și carnea erau raționalizate, iar premier era sir Winston Churchill, scrie HotNews.

De atunci,s-au schimbat președinți, premieri, papi, s-a prăbușit URSS (Uniunea Sovietică), iar imperiul britanic, odinioară foarte puternic, s-a risipit, în locul lui apărând Comunitatea Națiunilor (Commonwealth, cunoscut inițial sub numele de British Commonwealth) format din 54 de națiuni în apariția căruia Regina a jucat un rol esențial și pe care mulți îl consideră realizarea ei de căpătâi.

În 1952 bărbații purtau cravate chiar și în timpul lor liber, iar la puburile din Regat o halbă de bere costa doar 6 pence

​Economia Marii Britanii din 2022 este de nerecunoscut față de cea pe care o lua în primire Regina Elisabeta a II-a în urmă cu 70 de ani.

Cum spuneam mai sus, untul, baconul și carnea se dădeau pe rație în 1952, când economia UK-ului era doar o cincime din dimensiunea actuală.

Banii se numărau în șilingi când Regina a urcat pe tron. Șilingul era un termen de contabilitate din vremea anglo-saxonilor. În Kent, valoarea unui șiling era echivalentă cu valoarea unei vaci, iar în alte părți era echivalentă cu valoarea unei oi. Un șiling valora 12 penny, iar 20 șilingi echivalau cu o liră sterlină. Șilingul britanic a rămas în circulație până 1971.

În 1952 bărbații purtau cravate chiar și în timpul lor liber, iar la puburile din Regat o halbă de bere costa doar 6 pence.

Astăzi, e greu să mai vezi oameni în costum la pub, iar berea și ginul au devenit mult mai ieftine.

Economia este acum de cinci ori mai mare, dar productivitatea a încetinit

Inflația din Regat era de 11,2% când Elisabeta a devenit regină. E drept, e foarte probabil ca în 2022 să vedem în UK același nivel al scumpirilor.

Potrivit unor analize Reuters și Bloomberg, britanicii de acum câștigă (la paritatea puterii de cumpărare) cu 6% mai mult decât cei născuți în 1952. De asemenea, la vârsta de 70 de ani, bărbații și femeile de acum au o speranță de viață mai mare cu 7 ani decât cei născuți în urmă cu șapte decenii.

Economia este acum de cinci ori mai mare, dar productivitatea a încetinit.

Între timp, economia a trecut printr-o serie de boom-uri și crize. Șocurile petroliere, crizele valutare, bulele speculative și (mai ales) Brexitul împreună cu pandemia au încheiat perioada de creștere economică rapidă.

Salariații din producție s-au diminuat drastic- de la 29%, au scăzut la 7%. În schimb, sectorul serviciilor a explodat. De asemenea, dereglementarea sectorului bancar a făcut din Marea Britanie un centru financiar global.

Prețurile locuințelor au crescut de peste patru ori în ultimii 70 de ani

Prețurile locuințelor au crescut de peste patru ori în ultimii 70 de ani, arată Reuters și Bloomberg. Dealtfel, nicăieri transformarea Marii Britanii nu a fost mai evidentă decât pe piața imobiliară. Prețul mediu al unei locuințe a crescut de la mai puțin de 2.000 de lire sterline (echivalentul a aproximativ 60.000 de lire sterline din prezent) la 270.000 de lire sterline, potrivit Nationwide Building Society.

Inflația este la un nivel maxim din ultimii 40 de ani, deși ratele dobânzilor sunt încă aproape de minimele istorice.

Marea Britanie nu mai este nici forța comercială care a fost odată. În 1960, reprezenta 9% din exporturile mondiale de mărfuri. Acum ponderea sa este puțin peste 2%.

Declinul a survenit pe măsură ce globalizarea se extindea, iar producția se muta spre țări cu costuri mai mici, cum ar fi China.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.