Reteaua Corect

Ministrul Finanțelor: Orice zi de întârziere în aprobarea bugetului este contraproductivă

Legea bugetului de stat va fi promulgată în câteva zile, deoarece nu există motive reale care să justifice o retrimitere în Parlament, a declarat marți, la Antena 3, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, care a subliniat că orice zi de întârziere în aprobarea bugetului este contraproductivă, informează Agerpres.

Sursa imagine: gov.ro

"Orice zi de întârziere în aprobarea acestui buget și în intrarea lui în vigoare este contraproductivă.(...) Eu am convingerea că legea bugetului va fi promulgată. Va fi promulgată în câteva zile cu siguranță pentru că nu am identificat motive reale care să justifice o retrimitere în Parlament", a spus Ștefan.

Ministrul Finanțelor și premierul Sorin Grindeanu au avut marți o discuție la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2017. În urma discuției, președintele a afirmat că bugetul, la o primă analiză, "este unul problematic și riscant", deoarece se prevăd venituri care, în opinia sa, sunt supraevaluate, precum și cheltuieli foarte mari, existând riscul real să se depășească deficitul de 3%. "În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat'', a spus Iohannis.

În legătură cu aceste afirmații, șeful de la Finanțe a subliniat că, dacă vor fi realizate venituri consistente pe partea de fonduri europene și dacă nu se se întârzie cu intrarea în vigoare a bugetului și programul de guvernare va avea suport financiar, atunci veniturile par a fi foarte realiste.

"Domnul președinte și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu cifrele din buget, scenariul pe care a fost construit bugetul, proiecția veniturilor, proiecția cheltuielilor. A afirmat de altfel și public că este foarte îngrijorat de această proiecție. Eu am încercat să spun că un lucru poate fi mare sau mic, depinde cu ce îl compari. Dacă e să comparăm veniturile din proiecția pe 2017 cu veniturile din bugetul și execuția bugetului pe 2016 sigur că par a fi mai mari decât anul trecut, mai ales că pe partea de fonduri europene nu s-au realizat venituri. Noi în acest an suntem deciși și cred că avem capacitatea administrativă necesară să realizăm venituri consistente pe partea de fonduri europene. Dacă vorbim despre veniturile pe care le va furniza economia românească în bugetul pe 2017, de asemenea, în măsura în care nu se mai întârzie foarte mult intrarea în vigoare a acestui buget și tot programul nostru de guvernare va avea suport financiar, atunci vor fi și mai multe venituri produse în economia românească care vor alimenta bugetul. Dacă aceste două lucruri se întâmplă, atunci veniturile noastre par a fi foarte realiste", a explicat Viorel Ștefan.

El a afirmat, totodată, că veniturile au fost proiectate pe baza unor modele matematice compatibile cu cele europene, iar scenariul de creștere economică pe care s-a mers este însușit de "tot mai multă lume".

"Am încercat să sugerăm că suntem și noi la fel de responsabili în legătură cu modul în care a fost proiectat bugetul și mai ales cu modul în care intenționăm să-l executăm, dar avem altă viziune, privim lucrurile dintr-un alt punct de vedere. Noi credem că veniturile, așa cum au fost ele proiectate, dimensionate, s-au făcut pe modele matematice compatibile cu cele europene. Deci nu am făcut pe hârtie cu creionul altceva decât se face la nivel european, pe metodologie validată la nivel european. Diferența constă în faptul că noi am mers pe un scenariu de creștere economică care iată se dovedește în ultimele zile că este însușit de tot mai multă lume. Grupul bancar Goldman Sachs vine și spune că vom avea o creștere economică de 5%, agenția de rating Fitch spune că vom avea 4,8%, și chiar Comisia Europeană a ridicat prognoza, de la 3,9% se duce la 4,4%. Este departe de 5,2%, dar nu foarte departe, având în vedere că în prognoza CE nu s-au luat în vedere stimulii fiscali și în general nu s-a luat în calcul niciun efect legat de programul nostru de guvernare", a precizat Viorel Ștefan.

Ministrul Finanțelor a menționat, de asemenea, că președintele nu a cerut date în plus legate de buget și că, în opinia sa acesta ar avea două rațiuni pentru a refuza să promulge legea: una legată de constituționalitate și alta de obiectivitate, însă niciuna validă.

"Președintele nu a cerut date în plus. Toate informațiile sunt incluse în legea care a fost trimisă la promulgare. Există toate informațiile necesare pentru ca staff-ul tehnic de la Cotroceni, pentru ca și consilierii în materie de politică economică să se poată pronunța, să facă acele critici pe care le consideră. Însă, pe de altă parte, eu sunt obligat să observ că președintele are două rațiuni din care ar putea să refuze la promulgare. Una de constituționalitate și această variantă este exclusă, deoarece nimeni nu a adus în discuție că în conținutul legii ar fi vreo prevedere neconstituțională. Deci exclusă această variantă. Iar a doua de oportunitate și pe partea de oportunitate este o apreciere subiectivă, iar atâta timp cât guvernarea se realizează la Palatul Victoria atunci deciziile de oportunitate ar trebui să fie apanajul Guvernului", a spus Viorel Ștefan.

Președintele Klaus Iohannis a precizat, la finalul întâlnirii de la Cotroceni că în zilele următoare, împreună cu echipa sa, va aprofunda analiza bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale pe acest an.

"Vom avea în vedere și punctele de vedere prezentate de prim-ministru și de ministrul Finanțelor", a adăugat Iohannis, subliniind că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.